Волонтерська ініціатива Як не стати овочем спільно з YouControl сформувала базу російських пропагандистів та публічних осіб, які підтримували повномасштабну війну проти України та/або поширювали антиукраїнські наративи протягом останніх восьми років.

Про це пише Суспільне 

Станом на 5 липня база включає 1800 осіб, серед них представники пропагандистських ЗМІ, кіно та телебачення, спорту, церкви, армії, а також музиканти, експерти, блогери, воєнкори, політики, науковці, письменники тощо.

Також до бази включені деякі громадяни України, що наразі проживають у РФ та є колаборантами різних часів: Ілля Кива, Олександр Мащенко, Дмитро Видрін. Список буде доповнюватися щоквартально.

Маркери, за якими ту чи іншу особу вносять до бази:

  • оцінка російсько-української війни,
  • ставлення до окупації Криму та/або відвідування окупованого півострова з порушенням законодавства України,
  • ставлення до Революції Гідності, українського народу та його права на самовизначення,
  • робота на російські пропагандистські ЗМІ,
  • участь у пропагандистських заходах тощо.

В YouControl зазначають, що база передана у НАЗК (Національне агентство з питань запобігання корупції), яке зараз на запит МЗС аналізує, на яких осіб міжнародним партнерам варто накласти санкції через їх фактичну участь в організації війни.

«Російські пропагандисти та їх посібники мають понести відповідальність за геноцид українського народу, в якому вони брали інформаційну участь», — сказано у заяві.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції станом на 22 червня підготувало новий список із 1018 фізичних та юридичних осіб, які причетні до війни проти України: серед них відомі пропагандисти й артисти (Філіп Кіркоров, Ані Лорак), а також особи з оточення президента РФ Володимира Путіна.
  • Раніше ЄС ввів санкції проти російських політиків, олігархів і медійників, зокрема проти Пєскова і Скабєєвої.
  • Європейський Союз також запровадив санкції проти президента РФ Володимира Путіна та російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Окрім них, в санкційному переліку опинилися колишній президент і прем'єр-міністр РФ, секретар Ради безпеки Дмитро Мєдвєдєв, прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін, міністр внутрішніх справ Михайло Колокольцев тощо.
  • Водночас до санкційного списку Канади увійшли Катерина Тихонова та Марія Воронцова, яких вважають доньками президента РФ Володимира Путіна; дружина глави МЗС Росії Марія Лаврова; глава російського Центробанку Ельвіра Набіулліна; російські олігархи Михайло Фрідман, Петр Авен, а також колишня російська гімнастка й депутатка Аліна Кабаєва, яку вважають матір'ю щонайменш трьох дітей Путіна.