Верховна Рада отримала проєкт постанови про засудження ядерного тероризму у виконанні Росії. Законодавчий акт під №7667 зареєстрований на сайті парламенту.

Депутати у своєму зверненні називають захоплення рашистами території Запорізької атомної електростанції актом ядерного тероризму «відповідно до згаданих норм Міжнародної конвенції про боротьбу з актами ядерного тероризму», а також нагадують, що такі дії Росії порушують Статут ООН. Тож Верховна Рада у проєкті постанови закликає парламенти та уряди держав-членів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) визнати ці дії країни-агресора ядерним тероризмом.

Автори постанови наголошують, що обстріли станції російськими військовими можуть обернутися справжньою ядерною катастрофою, яка загрожуватиме життю і здоров’ю жителів не тільки України, а і навколишніх держав.

Нардепи закликають ООН, Євросоюз, Європейську Раду, ОБСЄ, Міжнародне агентство з атомної енергії запровадити санкції проти усієї російської атомної галузі, зокрема, проти державної корпорації «Росатом».

Верховна Рада у проєкті постанови пропонує ООН та МАГАТЕ направити на Запорізьку атомну станцію спільну безпекову місію для подальшої демілітаризації АЕС і виведення росіян з території станції та міста-супутника Енергодар.