Студенти, які навчаються у закордонних вишах на денній формі навчання мають право виїжджати з України без перешкод.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила правозахисниця Вікторія Тютюнникова.

"Крім "Закону про мобілізацію", ще в нас діє постанова Кабміну про перетин державного кордону України. До цієї постанови у березні та квітні 2022 року вносилися зміни, які регулювали питання виїзду, і Держприкордонслужба теж затвердила порядок, в якому був вказаний перелік громадян, які мають право виїжджати за межі України у воєнний час. І до цього переліку включили студентів та слухачів, які навчаються в іноземних вишах на денній формі навчання. Тобто виникла колізія, коли студенти іноземних вишів можуть виїхати, а з українськими студентами це ніяк не врегульовано", — наголосила Тютюнникова.

Вона додала, що допоки ситуація невизначена на законодавчому рівні, можуть тимчасово виникати труднощі при перетині державного кордону: "Тобто передбачається внесення змін до законодавчих актів, і саме тому прикордонники тимчасово можуть не випускати до моменту врегулювання цих питань. Крім цього, були неодноразові спроби шахрайства, коли за підробленими документами люди намагалися виїхати за кордон, аби уникнути виконання свого обов’язку військової служби. Саме тому зараз таке прискіпливе ставлення, і такий режим очікування, поки будуть врегульовані ці питання законодавчими актами".

Якщо вас не випустили, треба пробувати ще раз, каже правозахисниця.

"Були випадки, коли люди по кілька разів пробували виїхати. І після невдалих спроб, потім все-таки дозволяли виїхати. Тому, що, якщо справді є підстави, документи, які підтверджують навчання, то ці люди мають право на виїзд. Якщо особа має право на виїзд і їй не дозволили, звісно, може звернення до адвоката чи супровід адвоката на кордоні. Якщо людину спіймають з підробленими документами, це кваліфікується як уникнення свого обов’язку військової служби. У відповідних випадках настає адміністративна відповідальність, за яку передбачені штрафи, і також є кримінальна відповідальність, навіть до обмеження волі", — зазначила Вікторія Тютюнникова.