Президент США Джо Байден попереджав ще восени минулого року Україну та Президента Володимира Зеленського про повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Про це йшлося у публікації у «The Washington Post» від 16 жовтня 2021 р. під назвою «Шлях до війни: США намагалися переконати союзників і Зеленського в ризику вторнення»:

https://www.washingtonpost.com/national-security/interactive/2022/ukraine-road-to-war/ 

Відповіддю Президента Зеленського західним ЗМІ було інтерв’ю: де він сказав західним ЗМІ, що він не мав права говорити про це вторгнення, хоч і знав, тому що це 7 млрд. доларів втрат щомісяця, а також щоб не зруйнувати економіку та не було паніки.

З цього приводу в ефірі ГІТ дала інтерв’ю юристка, засновниця громадської організації «Ліги антитрасту» Агія Загребельська.

«А як нам жити далі з цією недовірою, враховуючи те, що в нас відбувається війна», — прокоментувала вона дії Зеленського з цього приводу.
«Ви знаєте, це, мабуть питання про цінності, про мораль. Сім мільярдів — на одні чаші терезів, а врятовані діти, врятовані жінки щонайменш, врятовані чоловіки, які були б нормально оснащені — не так як це було б в Ірпіні, в Бучі, в Маріуполі, коридори, по яких можна було б, зелені, їх евакуювати», — висловила думку вона.

На її думку, можна було готуватися до вторгнення, щоб не втратити 7 мільярдів.

Юристка вважає, що Україна могла б інвестувати гроші в те, що буде працювати під час війни:

«Ми б робили більший акцент на те, де будемо зберігати зерно, ми б робили на те, де ми будемо зберігати зерно, ми б робили акцент на закупівлю газу, для того щоб сьогодні в нас не було питань, на закупівлю пального, на підготовку наших бомбосховищ, на підготовку промисловості.»