Кабмін і Нацбанк ошелешили українців новою пропозицією: збільшити на 10% мито на придбання валюти для імпортерів.

Перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України, член Української ради бізнесу Михайло Непран дав інтерв’ю в ефірі ГІТ з цього приводу.

Коли Національний банк виступив з ініціативою: ввести податок на купівлю валюти. А це викликало бурю емоцій серед бізнес-асоціацій. Проте ця пропозиція Нацбанку є лише на рівні ідеї, немає офіційного тексту.

Нагальною проблемою суспільства є те, що треба гроші на війну.

«20% (бізнесу – ред.) тимчасово окуповано. 40% бізнесу, який є на сьогодні в Україні, він сьогодні призупинив свою діяльність, а деякі навіть прийняли рішення і не відновлювати свою діяльність. Тобто з одної сторони є падіння ділової активності, економічної активності, з іншої сторони є необхідність. От Уряд і починає шукати можливі варіанти», — пояснив Михайло Непран.

На сьогодні завдяки несприйняттю бізнес-асоціаціями на чолі з Торгово-промисловою палатою України пішло гальмування цього процесу:

«Міністр фінансів Марченко заявив, що найближчим часом ніхто нічого не збирається вносить, так як ця ініціатива, з якою виступив Національний банк, викликала категоричне несприйняття в першу чергу в бізнес-середовищі. Тому вони вирішили взяти таку паузу, щоб більш детальніше вивчити.»

Наслідки такого рішення можуть бути негативними для українського бізнесу.