З 1 серпня антибіотики в аптеках відпускатимуть за рецептом.

Його у паперовій чи електронній формі хворому зможе видати будь-який лікар, що зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я, - пише Суспільне.

Сімейний лікар поліклініки Чернігівської міської лікарні №3 Владислав Тугучов каже: приймання антибіотиків без призначення негативно впливає як на здоров'я самої людини, так і викликає стійкість бактерій до цих ліків. За його словами, якщо не контролювати процес і не обмежувати вживання, ми можемо повернутися в часи «до антибіотиків».

Самолікування і приймання цих медикаментів без призначення лікаря – це проблема, каже Владислав Тугучов.

По-перше, люди ще більше шкодять своєму здоров'ю, коли при перших симптомах захворювань починають приймати антибіотики. Вони знищують корисні бактерії, які захищають організм.

«Людина приходить до мене і каже: «Ось я хворію вже чотири доби чи п'ять діб, я вже п'ять днів п’ю антибіотики, але мені гіршає». І доводиться призначати ще один антибіотик. А антибіотики другого ряду, ми їх називаємо резервні антибіотики, вони зазвичай більш токсичні. Були випадки, коли довелося призначати не тільки два, а і три, і навіть чотири антибіотики, щоб вилікувати банальний бронхіт після того, як людина почала лікуватися самостійно антибіотиками з перших днів», – розповідає Владислав Тугучов.

По-друге, каже лікар, безконтрольне масове приймання таких ліків призводить до резистентності бактерій – з часом вони погано або взагалі не піддаються впливу антибіотика. Тоді лікарі вимушені збільшувати дозу чи призначати кілька сильніших препаратів.

«Коли я навчався в університеті, то професор фармакології розповідав, що навіть важку пневмонію виліковували однією ін’єкцією пеніциліну. Можна собі уявити, наскільки чутливість до антибіотиків зменшилась».

Нові групи антибіотиків, розповідає лікар, вводяться в клінічне використання в дуже малій кількості.

«Знайти антибіотик новий, виготовити його, довести до клінічного застосування – це дуже довго і дуже дорого. Ми можемо повернутися в часи «до антибіотиків», до ери антибіотиків, можна сказати, коли звичайна пневмонія мала 60% смертності».

Аби цього не сталося, і вводять рецепти. Їх хворим зможуть видавати будь-які лікарі, що зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я. До кінця цього року діятимуть як електронні, так і паперові рецепти, потім – лише електронні. Поки виписують паперові, бо не готове програмне забезпечення. Виправити це мають десь за тиждень. Але й до електронного рецепта треба буде паперова довідка.

«Навіть якщо електронний рецепт буде виписуватися, він все одно не буде мати легітимності, доки ви не побудете у свого лікарня. Тому, що, не зважаючи на те, що він буде виписаний електронно, ви маєте отримати його на роздрукованому на листочку і де буде поставлена печатка лікаря і підпис лікаря. Лікар має вас побачити, чи справді вам потрібен антибіотик», – каже заступниця директора ТОВ “Ліки України” Юлія Гришай.

Вона каже: перед запровадженням рецептів великого попиту на антибіотики вони не побачили.

Для людей з тимчасово окупованих територій і регіонів, де ведуться активні бойові дії, зробили виключення. Там МОЗ дозволило аптекам на час дії воєнного стану відпускати антибіотики без рецепта. В Чернігівській області до таких територій належать Семенівська, Новгород-Сіверська, Корюківська, Сновська та Городнянська територіальні громади.

Чернігівці про обмеження на продаж антибіотиків кажуть так:

«На мою думку це правильно. Я, звичайно, купую, коли виписує лікар. Тому такі таблетки як антибіотики, ми купуємо дуже рідко», – говорить Людмила Камко.
«Вони шкоду приносять велику, якщо неправильно користуватися», – сказав чернігівець Микола.

Владислав Тугучов вважає: це нововведення не надто швидко, але має покращити загальну ситуацію з неконтрольованим вживанням антибіотиків.

«Я думаю, що на початку це буде не дуже велике покращення, бо люди вже звикли самі приймати антибіотики, вони всіма правдами і неправдами будуть їх знаходити. У багатьох уже запас антибіотиків є вдома і на якийсь час його вистачить. В перспективі, я думаю, що це спрацює. Можливо, не так швидко, як би хотілося і нам, і керівництву охорони здоров’я, але якщо ми нічого не будемо робити, то нічого й не буде».

Більше — у відео: