Український філософ, релігієзнавець, доктор філософських наук, професор, завідувач Відділу філософії та історії релігії Інституту філософії імені Г. С. Сковороди Національної Академії наук України, професор Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Людмила Филипович дала інтерв’ю в ефірі ГІТ про зустріч предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату митрополита Онуфрія з полоненими рашистами в Києво-Печерській лаврі. 

«Митрополит Онуфрій ще раз підтвердив свою позицію стосовно всіх тих подій, які відбуваються в Україні, зокрема війни. Він знову сказав про братовбивчу війну, про те, що ми всі з однієї колиски, про те, що йому всіх абсолютно шкода», — зазначила вона.
«Місце цим військовополоненим, вибачте, не в сакральних місцях українського народу, а в КПЗ, відповідних структурах», — наголосила Людмила Филипович.

Як зазначила Людмила Филипович, від Онуфрія не прозвучало жодного слова засудження, тобто не названа росія як країна-агресор. Позиція ПЦУ була висловлена словами архієрея Євстратія (Зорі), котрий дійшов до висновку, що війна нічого не змінила в свідомості цієї людини.

Поведінку УПЦ МП вона оцінила таким чином:

«Вони працюють, я так думаю, на два фронти: вони зберігають свої відносини з РПЦ… , а з іншого боку рядяться, так би мовити, в одежі українофілів.»

Щодо заклику митрополита Онуфрія до братерської любові до російських загарбників, професор Національного університету «Києво-Могилянська Академія» сказала наступне:

«Як ми можемо з нашими ґвалтівниками і вбивцями зараз цілуватися і любитися!… Так, абстрактно ми любимо. Мені сподобалося, як в свій час сказав митрополит Єпіфаній: давайте, ми з любов’ю будем закопувати наших ворогів у нашу, українську землю.»