На цей час у Росії «Калібр» – критично дефіцитна ракета, яку росіяни не можуть виробляти серійно. Кораблі Чорноморського флоту РФ не тільки не озброєні повним комплектом, деякі бойові одиниці взагалі без нього.

Такий висновок зробив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

"Кожен день ви можете чути у повідомленнях ОК "Південь" про присутність в Чорному морі групи російських кораблів, готових до застосування енної кількості крилатих ракет "Калібр". Дивно, але хтось реагує на ці повідомлення дуже болісно і тривожно. Наприклад, коли у Чорному морі зосереджено військових кораблів з готовністю застосувати 16 КР "Калібр" – це одне, а коли 24 або 30 – це прямо кінець світу, готують висадку десанту, пора валити до Молдови!" – зазначив експерт.

За його словами, насправді ж все зовсім не так.

"Мова йде про суху констатацію загального вогневого потенціалу тих одиниць, що знаходяться в морі. Але головне те, що загальна кількість пускових по всім, поки ще діючим кораблям Чорноморської флотилії, з осередками під 3С14 не обов'язково може бути заповнена. Те, що на кораблі 8 пускових не означає їхню повну укомплектованість", – упевнений Коваленко.

Як додав експерт, обстріл території України крилатими ракетами "Калібр" став дуже рідкісним явищем: "А коли він відбувається, то все частіше ми бачимо непарну кількість випущених ракет, що також говорить про неповне завантаження"пакету".

"Зрозуміло, це зовсім не применшує загрозу ракетного обстрілу і заходи безпеки необхідно дотримуватися під час повітряних тривог. Але створювати істеричні хвилі на рівному місці, також не варто, адже паніка і необґрунтовані умовиводи шкодять не менше, ніж не дотримання заходів безпеки", – резюмував Коваленко.