Німецькі Panzerhaubitze 2000 і польські Krab працюють активно працюють на Донбасі.

З того часу, як ці машини з'явилися на озброєнні ЗСУ, окупанти змушені були припинити активні наступальні дії на цій ділянці фронту, розповідають артилеристи.

Роботу німецьких Panzerhaubitze 2000 і польських Krab показали на сторінці Генштабу ЗСУ у Facebook.

Panzerhaubitze 2000 надійна та швидка та працює автоматично. Механізм простий – розвідники фіксують ціль, передають артилеристам і ті висуваються на вказану позицію.

САУ може розганятися до 70 км на годину. Зайняття вогневої позиції займає близько 30 секунд. Гармата самостійно визначає ціль, наводиться та уражає її. Екіпаж тут просто контролює автоматизовані процеси. Боєприпаси, які використовують для ураження цілей з PZH-2000, це осколково-фугасний боєприпас калібру 155 мм.

Дальність ураження на Panzerhaubitze 2000 – 34 км. Хоча максимальна зафіксована дальність ураження – 56 км.

Головна перевага артилерійської установки – це швидкість. Гармата може відстрілятися – 4-5 пострілів по цілі та покинути вогневу позицію ще до того, як снаряд долетить до місця. На гусеницях Panzerhaubitze 2000 спеціальні гумові накладки, які забезпечують всюдихідність САУ на будь-якому ґрунті. Екіпаж захищає міцна броня, а всередині багато простору.

САУ AHS Krab – сучасна польська самохідна гаубиця, що розміщується на гусеничному шасі та має баштове компонування. У передній частині корпусу розташована силова установка та відділення управління, у середній та задній частині корпусу — бойове відділення. Екіпаж — п'ять осіб.

Гусеничне шасі забезпечує хорошу прохідність і рухливість, зокрема на пересіченій місцевості. Максимальна швидкість руху дорогами з асфальтовим покриттям становить 60 км/год, на рівнинній місцевості — до 30 км/год, на бездоріжжі максимальна швидкість зменшується до 15 км/год. Запас ходу самохідної гаубиці становить 400 км.

Головним вогневим засобом польської гаубиці є 155-мм гармата з довжиною ствола 52 калібру. Максимальна скорострільність гармати становить шість пострілів/хв. Доступна стрільба серіями снарядів — самохідка може випустити 3 снаряди за 10 с. При цьому практична скорострільність у бойових умовах, за яких екіпаж зможе ефективно працювати протягом тривалого часу, становить 2 постріли/хв. Мінімальна дальність стрільби — 4,7 км, максимальна — 40 км.