Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що підтримує розширення ЄС за рахунок приєднання України, Молдови та Грузії.

Він заявив, що поступовий перехід до голосування більшістю є «сходинкою до розширення блоку», повідомляє Reuters.

У промові під назвою «Європа – наше майбутнє», він сказав, що партнери «повинні набагато сильніше використовувати вплив об'єднаної Європи». «Європа – це наше майбутнє. І це майбутнє в наших руках», – зазначив він під час свого виступу в Карловому університеті в Празі.

Шольц закликав 27 членів ЄС «згуртувати ряди, вирішити старі конфлікти і знайти нові рішення» і заявив, що Німеччина буде підтримувати Київ «стільки, скільки буде потрібно».

Також він підкреслив прихильність Німеччини до розширення ЄС, підкресливши, що країни Західних Балкан, Україна, Молдова і, в кінцевому рахунку, Грузія повинні приєднатися до блоку.

«Там, де сьогодні потрібна одностайність, ризик того, що окрема країна скористається своїм правом вето і завадить усім іншим просуватися вперед, зростає з кожною додатковою державою-членом», – додав Шольц.

Він зазначив, що запропонував поступовий перехід до голосування більшістю в загальній зовнішній політиці, а також в інших областях, таких як податкова політика

«Я прекрасно розумію, що це також матиме наслідки для Німеччини», – сказав він.

Також у своєму виступі він зазначив, що Німеччина відправить Україні зброю в найближчі тижні. За його словами, крім відправки передових систем протиповітряної оборони, радіолокаційних систем або безпілотників, Німеччина може взяти на себе особливу відповідальність в плані нарощування потенціалу артилерії і протиповітряної оборони України.