Міжнародний комітет Червоного Хреста не гарантував безпеку українських захисників Азовсталі, які опинилися в російському полоні.

Про це повідомила пресслужба організації.

«Ми не гарантували безпеку військовополонених, які опинилися в руках противника, оскільки це не в наших силах. Ми заздалегідь роз'яснили це сторонам. Обов'язок сторін конфлікту – забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та громадської цікавості, а також від наслідків воєнних дій. Тільки сторони конфлікту можуть остаточно гарантувати безпеку й охорону військовополонених».

Представникам Червоного Хреста вдалося відвідати деяких військовополонених, «утримуваних сторонами», проте в них немає доступу до всіх бранців, зокрема тих, кого утримують в Оленівській колонії.

Після вибуху в Оленівці, унаслідок якого загинули українські полонені, Червоний Хрест надіслав запити до колонії щодо відвідання місць утримування, евакуації поранених та передачі медикаментів. Проте Росія не відповіла на жоден із них.

У комісії також наголошують, що організація виступала в ролі «нейтрального посередника» для безпечного виходу військових з Азовсталі.