Другий випадок дирофіляріозу зареєстрували на Волині у цьому році.

Про це повідомляє Волинський ОЦКПХ МОЗ України.

Тиждень тому сорокарічна волинянка відчула рух над правим оком. Звернулася до лікаря. В офтальмологічному відділенні Волинської обласної клінічної лікарні була проведена екстрена операція. З верхньої повіки правого ока пацієнтки видалили гельмінта, який був доставлений у мікробіологічну лабораторію, де він був підтверджений як збудник дирофіляріозу. Наразі хвора почувається задовільно, в осередку захворювання проведене комплексне епідеміологічне розслідування.

Перший випадок дирофіляріозу зафіксовано у кінці березня. В волинському обласному онкодиспансері у пацієнтки 1960 р.н. видалили паразита з кісти молочної залози, який був доставлений у мікробіологічну лабораторію ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ України», де було ідентифіковано збудник дирофіляріозу. Жінка мала статус тимчасово переселеної особи (Київська область). Жодних симптомів хвора не відчувала, окрім дискомфорту, щодо наявності кісти, яка раптово почала збільшуватися у розмірах. На даний момент пацієнтка виписана з лікарні.

І перша і друга пацієнтка не знають, як і де могли заразитися. Коло осіб, з якими вони перебували у тісному контакті, теж пройшли обстеження. Всі здорові.

Довідка. Дирофіляріоз — небезпечне гельмінтозне захворювання собак і кішок (іноді – людей), що викликається нематодами. Зараження тварин і людей відбувається через укус комарів, які разом з кров’ю переносять личинкову стадію гельмінта (мікрофілярії) від зараженої особини.

Личинки дирофілярії (мікрофілярії) в тілі комара розвиваються від 10 до 21 днів залежно від температури навколишнього середовища.

Інкубаційний період після укусу комара до появи дорослого паразиту під шкірою чи слизовими оболонками тіла людини триває від 1 місяця до 2 років.

Прояви захворювання залежать від локалізації паразита, в більшості випадків з’являється болюча чи безболісна пухлина, пацієнти часто відчувають свербіння, відчуття руху чогось під шкірою чи слизовою оболонкою, та відмічають міграцію гельмінта, яка може підсилюватись при використанні мазей, компресів, інших зігрівальних процедурах, фізичних навантаженнях. При ураженні ока, яке виникає майже у 45% випадків, виникають вузли під шкірою повік чи кон’юнктивою, інколи хворий помічає пересування паразита, спостерігаються набряк повік, біль, сльозотеча.

Прогноз сприятливий, після хірургічного видалення паразита пацієнт видужує.

Основним профілактичним заходом при дирофіляріозі, як у тварин, так і у людей, залишається захист від укусів комарів. Для таких цілей існує велика кількість репелентів – препаратів, що відлякують комарів. Ефективне використання електрофумігаторів з інсектицидними пігулками або рідинами, інсектицидних спіралей. В вечірній час рекомендується використання одягу, який максимально захищає тіло від укусів комах, засітчення вікон та дверей в приміщеннях. Для тварин можна використовувати різні види нашийників. А також, обов’язково проводьте дегельмінтизацію домашнім тваринам!

Нагадаємо, вперше на Волині почали фіксувати випадки дирофіляріозу у 2005 році. На сьогодні вже зафіксовано 21 випадок.

 Фото ілюстративне