Начальниця Управління захисту прав споживачів фінансових послуг Національного банку України Ольга Лобайчук в ефірі ГІТ в проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» дала інтерв’ю про заборону обмінникам показувати курс валют, передумови та наслідки.

Курси показувати можна, просто що у касах самих обмінників. Тому будь-яка особа може підійти до обмінника, якщо їй потрібно міняти валюту, і дізнатися, який там курс. Є в нас інтернет, є сайти-агрегатори, які чудово показують по всіх банках, які на щоденній основі: яку вони продають-купують валюту, — прокоментувала заборону Ольга Лобайчук.

НБУ зафіксував суттєві спекуляції не на користь населення щодо того, який курс з’являється на табло обмінників. Люди чомусь вірили, що курс долара дійсно 50.

Всі надавачі фінансових послуг мають думати не про свій короткостроковий додатковий заробіток, а мислити масштабами здорового глузду і роботи власне на цю економіку, на цей народ, — наголосила вона.

Щодо досвіду Нацбанк наслідує досвід європейських країн. Там є дуже чіткі вимоги, зокрема щодо заборони того, щоб показувати на табло один курс, в чеку — інший. Також жорсткою вимогою регуляторів є заборона введення в оману клієнтів, що транслювалось в заборону демонстрації оманливої інформації на цих табло.

Начальниця Управління захисту прав споживачів фінансових послуг Національного банку України закликала громадян: якщо вони бачать, що обмінники та фінансові установи вивішують неадекватні курси валют, закликала надсилати фото до НБУ. Мета таких заходів — не дати можливості нажитися недобросовісним учасникам фінансового ринку, уникнути додаткових проблем НБУ як регулятору.