Національний банк України з 6 серпня 2022 року скасував низку обмежень для волонтерів та бізнесу. Механізми дадуть без ускладнень проводити необхідні платежі у валюті з мінімальним впливом на стан валютного ринку.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Спрощення для волонтерів

Як зазначили в прес-службі, НБУ 21 липня 2022 року встановив ліміт на розрахунки гривневими платіжними картками за кордоном на рівні 100 тисяч гривень. Водночас НБУ дозволив банкам не застосовувати ліміт для волонтерів з метою купівлі товарів військового призначення.

Це можливе за умови дотримання одночасно таких вимог:

  • операції за рахунком волонтера є типовими для цієї фізичної особи та обсяг операцій, що здійснювалися за її рахунками, перевищував еквівалент 100 тис. грн на місяць до 21 липня 2022 року;
  • подання до банку листа від державного органу або військової частини щодо співпраці з волонтером та замовлення товарів відповідного призначення, якщо сума такої операції перевищує еквівалент 400 тис. грн на місяць;
  • надання орієнтовної вартості (розрахунку) товару та строків виконання замовлення;
  • інформування волонтером банку щодо збору коштів з метою оплати продукції.
  • До переліку товарів, які мають змогу купувати волонтери–фізичні особи, належать: рації, бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги.
  • Водночас наявність у банку інформації з відкритих джерел щодо недобросовісної практики діяльності відповідної фізичної особи може бути підставою для відмови банком надалі проводити такі операції в обсязі, що перевищує ліміт у 100 тис. грн на місяць (в еквіваленті).
  • Також НБУ включив рації до переліку товарів військового призначення, для придбання яких громадяни мають змогу купувати валюту та переказувати її за кордон у межах щомісячного ліміту 400 тис. грн (в еквіваленті).

Спрощення для бізнесу

  • Крім того, НБУ спрощує валютні обмеження, зокрема щодо використання корпоративних платіжних карток.
  • НБУ дозволив банкам продавати валюту юридичним особам та фізичним особам-підприємцям, для витрат за допомогою корпоративних платіжних карток за кордоном. Зокрема, таких витрат:
  • на відрядження працівників за кордон виключно для оплати добових витрат у межах щоденного ліміту в розмірі 80 євро (в еквіваленті) на одного співробітника;
  • на проживання та транспортні витрати (з документальним підтвердженням розрахунку зазначених витрат на одну особу).

У НБУ нагадують, що розрахунки валютними картками можуть здійснюватися без обмежень.

Також визначено, що обмеження на здійснення розрахунків за кордоном у межах ліміту у 100 тис. грн (в еквіваленті) на місяць не розповсюджуватиметься на клієнтів банку-юридичних осіб, що здійснюють перевезення вантажів у міжнародних сполученнях на підставі документів, що надають право на здійснення відповідних перевезень.