«Росія порушує абсолютно всі існуючі норми (Третьої Женевської конвенції — ред.)», — повідомила в ефірі ГІТ громадська діячка, адвокаційниця, радниця Міністра оборони України (2019—2020) Олександра Дрік.
 «Третя Женевська конвенція, зокрема, визначає поводження з військовополоненими: тобто яким чином військовополонені або учасники бойових дій або комбатанти, як їх називають, потрапили до рук ворожої сторони під час збройного конфлікту», — розповіла вона.

За словами Олександри Дрік, військовополонених утримують у непристосованих для цього приміщеннях, часто в нелюдських умовах. Наприклад, в Оленівці, де немає діючої системи водопостачання. Також полонені не мають можливості спілкуватися зі своїми рідними, не мають права отримувати жодних посилок, не мають доступу до медичної допомоги. Це все вимоги Женевської конвенції. Їх постійно піддають психологічному та фізичному насиллю, в тому числі відрізанню геніталій ножем для паперу.

 «От якраз щоби притягнути всіх винних до відповідальності якраз може використовуватися міжнародний інструмент: як трибунал», — розповіла адвокаційниця в ефірі ГІТ.
«Зараз важливо змусити росію виконувати норми міжнародного права, або якщо вона їх відмовляється виконувати, то змусити її принаймні виконувати те, що ми зараз вимагаємо. Це робиться не такою великою кількістю способів. Це робиться посиленням міжнародного тиску через санкції і через надання Україні зброї», — переконана Олександра Дрік.