Кому і навіщо потрібно відкривати судові справи на волонтерів, які у воєнний час допомагають Збройним силам. Про це в ефірі ГІТ дала інтерв’ю розслідувачка видання "Наші гроші. Львів" Наталія Онисько

«Тут можливі версії від того, що представники правоохоронних органів займаються таким собі розкриттям справи і ставлять собі галочки умовно про розкриття. Або якщо йти далі: це така дискредитація волонтерського руху вже на державному рівні», — прокоментувала розслідувачка, з якою метою переслідують волонтерів.

За її словами, двоє, так званих, підсадних качок є працівниками військкоматів, які за посадовими обов’язками займаються мобілізацією техніки для військових.

Останні гучні скандали стосувалися саме автомобілів для ЗСУ.

«Є підстави вважати це реальною дискредитацією, чи це справді поліції та СБУ потрібні "галочки" в розкритті. Я думаю, що найближчим часом це стане зрозуміло, тому що надто великий розголос пішов у цих справах», — вважає Наталія Онисько.

В кожному випадку переслідування волонтерів складається по-різному, залежно від судової процедури. Деякі з них: тим, кому було оголошено підозру, сплатили заставу і вийшли. Деякі були випущені під особисте зобов’язання. Останній випадок стосується львівського волонтера Святослава Літинського: поки що йому не була оголошена офіційна підозра і він проходить по справі як свідок.

«Тобто в кожному випадку це є свої особливості, залежно від судової процедури. Але в будь-якому випадку ми точно можемо сказати, що вони свою діяльність припинили», — зазначила вона.