«Мова і культура все ж таки є зброєю рф», — висловив думку в ефірі ГІТ експерт Українського інституту майбутнього, історик Сергій Громенко. 

Нова концепція зовнішньої політики росії не відкриває щось нове, але він узагальнює і надає вищого статусу тим концепціям, тим поглядам, які вже існували раніше.

За словами експерта, в юридичній площині поняття «рускій мір» дотепер не існувало, був лише фонд «Рускій мір» та 10 документів за підписом путіна.

У концепції визнається, що існує поділ планети на два півсвіти: один з яких ліберальний, псевдоціннісний, а інший — світ культурної самобутності і традицій. Росія себе імпонує в якості «традиційника», бо глобалізація ставить під загрозу культуру і самобутність.

Сергій Громенко зробив висновок із основних пунктів концепції:

«Росія бачить війну проти України не як війну проти України, а як війну проти всього глобалізованого світу і сподівається на допомогу інших традиціоналістів, передовсім там Китаю, Ірану, а може іще когось.»

Як повідомлялося, президент росії володимир путін затвердив нову концепцію зовнішньої політики, засновану на так званому “русском мірє”, тези якої стали основою для інтервенції в інші країни під приводом підтримки населення, яке знає російську мову.