Позитивне рішення від США щодо визнання росії державою-спонсором тероризму навряд чи буде прийняте в найближчий час, оскільки світ до цього ще не готовий з трьох причин. Про це в ефірі ГІТ повідомила юристка, засновниця ГО «Ліга антитрасту» Агія Загребельська.

По-перше, на її думку, це ядерні зобов’язання росії.

«Це все вимагає участі росії і виконання нею зобов’язань тобто фактично буде це певним таким подарунком, я б навіть так сказала, росії, щоб зрозуміти, що вона більше ніяких обов’язків не має. І по-суті, теоретично вона може перетворити будь-яку атомну станцію, свою: ту, яку вона побудувала і на яку вона постачає не обхідні відповідні ресурси, на щось схоже на ЗАЕС як засіб шантажу», — наголосила Агія Загребельська.

Друга причина — це країни, що дотримуються нейтралітету і прагнення їхньої влади продовжувати торгівельно-економічні зв’язки з росією.
«Це Африканський континент, це країни Близького Сходу, це окремі країни Індо-Тихоокеанського регіону, такі як, до прикладу, Індонезія або Таїланд, або навіть Сінгапур, не дивлячись на те, що він приєднався до частини санкцій», — зазначила засновниця ГО «Ліга антитрасту».

Якщо ці держави продовжать торгівлю з рф, це матиме негативний вплив на механізм визнання росії державою-терористом.

Третьою причиною є те, що якщо росія буде визнана державою-терористом, то громадяни США, які вважають, що  постраждали від злочинної терористичної діяльності, мають право в першочерговому порядку звернутися до суду в Сполучених Штатах і відшкодовувати збитки (шкоду), в тому числі, і за рахунок замороженого майна.

Враховуючи слова Байдена, питання визнання росії державою-терористом залишається відкритим.