Рекомендації щодо безпекових гарантій для України та зобов’язання країн-партнерів в ефірі ГІТ прокоментував експерт з міжнародних питань, проректор УКУ Дмитро Шеренговський.

Цей документ передбачає потенційне включення країн у випадку наступних воєнних агресій.

«В будь-якій юридично підписаній гарантії йдеться про те, щоб власне країни-гарантери ставили свій підпис, плюс зобов’язуючий механізм», — зазначив експерт з міжнародних питань.

Питання вступу в НАТО буде в багатьох аспектах повільнішим та складнішим, тому що можуть виникати ситуативні інтереси кількох країн.

Наші партнери, ті уряди, які є зараз при владі, чітко заявляють, що розуміють, яка є ситуація і Україна вже отримує від них допомогу. Взагалі, це залежить від кожного уряду та його політичної прихильності.

«Якщо ми говоримо про таку ширшу коаліцію країн, то можемо лише сподіватися, що більшість країн все-таки нас буде в тому підтримувати», — зауважив він.

Як повідомлялось, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак і 12-й Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен презентували рекомендації щодо безпекових гарантій для України, які були напрацьовані групою міжнародних радників на чолі з колишнім генсеком НАТО Андерсом Фогом Расмуссеном.