Після вдалого контрнаступу ЗСУ у Харківській області влада росії посилює приховану мобілізацію і вербування для війни в Україні.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

"Кремль реагує на поразку у Харківській області посиленням прихованої мобілізації, а не висуванням умов для загальної", — зазначають аналітики.

Глава Чечні Рамзан Кадиров закликав усі регіони рф розпочати "самомобілізацію" і не чекати, коли Кремль оголосить воєнний стан. За його словами, кожен суб'єкт рф має залучити не менше 1000 військовослужбовців.

Деякі губернатори підтримали такий заклик. А призначений росією глава окупованого Криму Сергій Аксьонов оголосив про формування на півострові двох добровольчих батальйонів на підтримку закликів Кадирова.

В ISW також зазначили, що поразка у Харківській області спонукала Кремль оголосити загальноросійське вербування.

"Кремлівські чиновники та державні ЗМІ раніше не закликали до вербування по всій країні, а натомість доручали місцевим чиновникам та ЗМІ формувати сили нібито за власною ініціативою, — йдеться у звіті.

За словами аналітиків, ця реформа набору, ймовірно, забезпечить велику підтримку Кремля серед націоналістичних діячів, які дедалі більше критикують російське Міноборони, навіть якщо вербувальна кампанія не призведе до створення великої кількості боєздатних військ.

В ISW припускають, що влада рф могла відмовитися від своїх зусиль захищати окремі регіони від вербування, що може посилити соціальну напругу. Раніше повідомлялося, що Кремль намагався захистити жителів Москви від повідомлень про формування добровольчого "Собянінського полку".

За даними інституту, у Бурятії, Калмикії, Тиві та Якутії почалися публічні виступи проти акценту Кремля на вербуванні за етнічною ознакою. Заяви російської пропагандистки Маргарити Симоньян про "самомобілізацію" викликали численні негативні коментарі серед росіян, які закликають російських олігархів платити за війну та йти воювати.