Російські атомні підводні човни випустили крилаті ракети в Арктиці в п’ятницю в рамках військових навчань, покликаних перевірити готовність Москви до можливого конфлікту в її крижаних північних водах, повідомило міноборони росії.

Про це пише Reuters.

Навчання, названі Умка-2022, проходили в Чукотському морі, східній ділянці Північного Льодовитого океану, що відокремлює росію від американського штату Аляска.

Росія розглядає свою величезну арктичну територію як життєво важливий стратегічний інтерес і роками нарощує свій військовий потенціал в регіоні, викликаючи тривожні дзвіночки на Заході.

Міністерство оборони росії заявило в п'ятницю, що два атомні підводні човни - «Омськ» і «Новосибірськ» - випустили з Чукотського моря протикорабельні крилаті ракети, вразивши цілі на відстані 400 кілометрів (250 миль).

Вона опублікувала в соціальних мережах відео, на якому, за її словами, видно, як ракети запускаються з суден, розташованих в точках Північного морського шляху - комерційний транспортний канал, який росія просуває як альтернативний варіант для вантажних суден, що прямують між Європою і Азією.

Москва продовжила програму гучних військових навчань навіть тоді, коли основна частина її сухопутних військ бере участь у війні в Україні. На початку цього місяця вона провела масштабні військові ігри на російському Далекому Сході, в яких взяли участь близько 50 000 військовослужбовців.