Іспанська армія тренуватиме українських військовослужбовців у найбільшому в Європі тренувальному таборі San Gregorio поблизу Сарагоси. Міністерство оборони цього четверга, 15 вересня, підтвердило початок навчальної місії на території Іспанії для військовослужбовців Збройних сил України.

Згідно з даними, перша група з приблизно 20 солдатів прибуде до Іспанії на початку наступного тижня і пройде навчання поводженню з бойовими танками, боєприпасами для польової артилерії великого калібру, такими, як ті, що надаються Іспанією, і зенітними батареями, повідомляє  Infodefensa.com.

Солдати прибудуть до Іспанії на літаку Іспанської повітряно-космічної армії, який прилетить до Польщі, щоб забрати їх. Навчання триватиме близько місяця, таким чином Іспанія робить ще один крок у своїй підтримці України проти путінської росії.

Міністр оборони Маргарита Роблес уже оголосила минулого тижня на засіданні Контактної групи з питань оборони України, що міністерство запропонувало навчальні модулі для навчання українських військових використанню зенітної батареї, яку також передали київській владі.

Навчання також дозволить солдатам краще зрозуміти процедури використання та умови зберігання і транспортування артилерійських боєприпасів, які постачає Іспанія. За два тижні Міноборони п'ятьма авіарейсами відправило 1000 комплектів великокаліберних артилерійських боєприпасів, які вже потрапили на фронт, і почало доставку обмундирування та зимового спорядження, а також медичне приладдя.

Крім того, відбудуться тренування з керування бойовими танками підготують українських військових до використання транспортних засобів, які можуть прибути в Україну найближчими тижнями. Слід пам’ятати, що Київ наполегливо запитував танки в таких країнах, як Німеччина та Іспанія, обидві з яких мають на озброєнні парки Leopards.

В іспанському випадку навіть почалися процедури передачі знятої з експлуатації партії машин цієї моделі, а саме версії 2А4, але остаточно поставка не відбулася через поганий стан бронетехніки.

Роблес також підтвердив минулого тижня передачу київській владі 20 броньованих гусеничних транспортників, більш відомих як TOA, від армії. Коли вони прибудуть в Україну, поки невідомо. У міністерстві повідомили, що транспортні засоби пройшли перевірку представниками Збройних сил України та перебувають у «експлуатаційній готовності після промислового налагодження».

«Для цього будуть проведені обов’язкові адміністративні процедури», – додають у відомстві.

Іспанія також запропонувала Україні «операційний центр кіберзахисту разом із початковим навчанням, необхідним для його використання, і дистанційною допомогою після розгортання».