Останнім часом із новою силою зазвучали заяви про необхідність переговорів між Україною та росією.

Так, напиклад, очільник російського МЗС сергій лавров заявив про те , що росія буцімто не відмовляється від переговорів з Україною, але затягувати з ними не варто. У свою чергу Ердоган завів стару платівку про можливість "мирних" перемовин, а фактично капітуляцію України.

На мій погляд, поява в інформаційному просторі теми щодо можливих переговорів – це елемент інформаційних операцій російських спецслужб.

І в український, і в російський сегмент було вкинуто інформацію, що нещодавній приїзд до Києва держсекретаря США Ентоні Блінкена свідчить про тиск з боку Білого дому на керівництво України в моменті можливості сепаратних мирних домовленостей. В обмін на деякі преференції.

Невипадково тема переговорів виникла на тлі енергетичного та зернового шантажу з боку рф. Це все – елементи економічного тиску країни-агресора на європейців.

Показово, що поява теми можливих переговорів актуалізувалася на тлі успішного контрнаступу ЗСУ.

Військові поразки – основний демотивуючий чинник усередині самої росії. І у Кремлі цього не можуть не усвідомлювати. Не випадкова поява близьких Москві персонажів типу Берлусконі, Меркель, низки діючих європейських політиків, з пропозиціями про той чи інший варіант миру.

З тієї ж опери – чергові заяви того ж турецького президента Ердогана, який знову намагається виряджатися в одяг миротворця (але виключно з метою преференцій для Туреччини – і економічних, і військових – те саме вирішення карабахського питання щодо турецько-азербайджанського сценарію).

Можливість мирних переговорів відкинута насамперед українською стороною. Міністр оборони Олексій Резніков під час форуму Yalta European Strategy невипадково згадав про те, що зараз Україну схиляють піти на угоду з Росією.

"Ми навчилися багато чому, і в тому числі навчилися не довіряти будь-яким розмовам про мир, які нам пропонують партнери", — заявив міністр. Утім не уточнюючи, про кого саме з партнерів йдеться.

Водночас він чітко окреслив позицію України щодо передумов початку можливих переговорів з РФ. Йдеться про повну деокупацію Донбасу та Криму.

На тлі успішного контрнаступу ЗСУ "продати" внутрішньому споживачеві спробу будь-яких домовленостей із країною-окупантом буде дуже проблематично. Це не можуть не розуміти у Києві.

Тому й пролунали жорсткі та чіткі оцінки з боку української сторони щодо неможливості на даний момент проведення мирних переговорів.

Дмитро СНЄГИРЬОВ (керівник ГІ «Права справа», воєнний експерт, спеціально для ГІТу)