Кабінет міністрів України погодив передання до 50 тисяч тонн зерна пшениці до Сомалі та Ефіопії як гуманітарну допомогу. Гроші на зерно виділять із резервного фонду держбюджету.

Про це йдеться у постанові Кабміну від 16 вересня.

Для надання гуманітарної допомоги Ефіопії та Сомалі виділять до 50 тисяч тонн зерна не нижче ніж третього класу, що перебуває у власності АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України».

«Відповідно до статті 10 Закону України “Про гуманітарну допомогу” виділити Міністерству внутрішніх справ (для Державної служби з надзвичайних ситуацій) 420 мільйонів гривень для відшкодування вартості зерна пшениці (не нижче 3 класу) в кількості до 50 000 метричних тонн з метою надання гуманітарної допомоги Федеративній Демократичній Республіці Ефіопія та Федеративній Республіці Сомалі», – йдеться у повідомленні.

Міністерство закордонних справ має узгодити з Організацією Об’єднаних Націй і компетентними органами Ефіопії та Сомалі питання доставки та оплати транспортування зерна з Одеського морського торговельного порту до портів цих країн коштом міжнародних організацій.

А ДСНС має відшкодувати продовольчо-зерновій корпорації України вартість зерна на умовах поставки FOB за середньоринковою ціною, яка склалася на ринку України на умовах FOB до глибоководних портів Чорного моря, з урахуванням податку на додану вартість станом на дату набрання чинності цієї постанови та передачу гуманітарної допомоги.

Ця постанова набирає чинності з дня набрання чинності рішення президента України про надання гуманітарної допомоги Ефіопії та Сомалі.