Ядерні ігри путіна, які він веде навколо атомних електростанцій України, його погрози застосувати ядерну зброю вкрай небезпечні та абсолютно неприйнятні, вони потребують реакції від ООН та всього міжнародного співтовариства.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це у Брюсселі на брифінгу для преси сказав речник ЄС Пітер Стано, коментуючи ранкову заяву президента рф про «референдуми», часткову мобілізацію та його чергові погрози застосування ядерної зброї.

«Як ми вже говорили, особливо з приводу ситуації на Запорізькій атомній станції та військових дій росії навколо неї, путін веде свою ядерну гру. Він використовує ядерний елемент як частину свого терористичного арсеналу. Це неприйнятно. Це дуже чітко демонструє.., до якої межі він хоче піти у своєму наступі та в розширенні вторгнення в Україну, в агресії проти Українського народу», - сказав Стано.

Він привернув увагу до особливої небезпеки такої «ядерної гри», будь-то погрози путіна щодо використання ядерної зброї або провокації навколо атомних станцій в Україні. За його словами, будь-яка конфронтація або інцидент на АЕС, або використання ядерної зброї вразять не лише ту територію, де трапиться таке лихо. Наслідки охоплять всю територію України, широкі території в Європі та Азії.

Читайте також: Росіяни використовують ЗАЕС як елемент ядерного шантажу: чим може відповісти Україна

«Це дуже небезпечна ядерна гра, і міжнародне співтовариство має бути єдиним у тиску на путіна, щоб зупинити таку безумну поведінку. Ця тема має обговорюватися у форматі Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку. Політичні лідери світу мають знайти шлях, як подолати цю кризу та відновити мир, у тому числі – в Україні. Але це чіткий сигнал від путіна, що він не зацікавлений у мирі, він хоче продовжити ескалацію з усіма наслідками, які вона може принести для людей у всьому світі», - наголосив речник ЄС.