У серпні та на початку вересня в Україні були найнижчі ціни на харчові продукти, починаючи з жовтня вони поступово зростатимуть, зокрема на молочні продукти, овочі та яйця.

Про це заявив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко в ефірі загальнонаціонального телемарафону на Суспільному.

"Якщо подивимося на вартість наприкінці року і на початку весни, коли будуть найбільші ціни і по "молочці", і по овочах, то, якщо говорити про яйця, то до кінця року ми побачимо ціну за 50 грн (за десяток — ред). На картоплю та овочі борщового набору, то найбільша ціна буде наприкінці зими — початку весни, скоріше за все, картопля приблизно по 30 грн (за кг — ред)", — розповів Дорошенко.

За його словами, найбільше зростання цін на продукти спостерігали в перші чотири місяці війни. Далі ціни теж зростали, але меншими темпами. Варто звертати увагу й на курс долара, тому що "коли він 42 чи 48 — це є різниця для виробника і імпортера". А значна частина овочів буде імпортуватися в Україну, як було й цього року. Варто очікувати зростання цін на молочну продукцію.

"Дефіциту точно не буде, хоча бачимо, що багато продуктів, у тому числі сири, або продукти з великим терміном зберігання завозяться з Європи. Тому якраз випадок, коли не буде вистачати власного молока для переробки, будемо мати більшу кількість європейської продукції за європейськими цінами. Але молочна продукція в Україні вже кілька років коштує дорожче, ніж у Європі, тому зростати нема куди, якщо не зростатиме курс валют", — додав Дорошенко.

В серпні Нацбанк зробив прогноз згідно з яким, ціни на харчові продукти до кінця 2022 року зростуть на 31%. А наступного року очікують стрибок цін ще на 20%.