У Росії не зможуть виконати розпорядження президента володимира путіна і створити мобілізаційний резерв навіть низької якості.

Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

"Російська мобілізаційна система намагається виконати завдання, яке поставив президент росії володимир путін, і, швидше за все, не зможе створити мобілізовані резервні сили навіть такого низького рівня, який передбачали плани путіна, якщо кремль не зможе швидко вирішити фундаментальні та системні проблеми", — зазначили в ISW.

Аналітики нагадали, що путін та міністр оборони рф Сергій Шойгу оголосили, що Збройні сили росії мобілізують боєздатних резервістів, щоб швидко стабілізувати лінію фронту в Україні та відновити ініціативу на полі бою.

Проте, зазначають аналітики, повідомлення військових блогерів та соцмереж свідчать, що у Росії призивають чоловіків, які не відповідають заявленим критеріям, особливо обіцянці Шойгу про те, що при мобілізації пріоритет надається чоловікам із "бойовим досвідом".

"Російські опозиційні ЗМІ та Telegram-канали поширили інформацію про те, що Кремль прагне завершити цю часткову мобілізацію до 10 листопада і що Кремль прагне мобілізувати 1,2 мільйона осіб замість публічно оголошених 300 000. ISW не може перевірити ці повідомлення", — зазначили в Інституті.

За словами аналітиків, проблеми і помилки в перші дні проведення широкомасштабної та складної часткової мобілізації під час невдалої війни не є несподіваними, хоча вони свідчать про те, що російська військова мобілізаційна інфраструктура була підготовлена до великої війни не краще, ніж і російська армія. Однак, цілком можливо, що Міноборони рф вирішить деякі з найгірших проблем і налагодить мобілізаційні зусилля.

В ISW також зазначили, що розбіжності з указом про мобілізацію та із заявами путіна та Шойгу про категорії чоловіків, що звільняються від мобілізації, також викликають гнів та недовіру до суб'єктів російської федерації та самого Кремля.

"Неспівставні процеси мобілізації у різних регіонах можуть посилити соціальну напруженість у росії, що виникла через передбачуваного нерівності у створенні добровольчих батальйонів", — йдеться у звіті.

Зокрема, лідер Чечні Рамзан Кадиров заявив, що Чеченська Республіка не буде проводити мобілізацію, оскільки вже перевиконала "план" призову на 254%. За його словами, з 24 лютого Чечня вже направила на війну 20 тисяч військовослужбовців.