Міністерство охорони здоров’я України прийняло рішення, що в областях,  в тому числі на Волині, буде один госпітальний округ. Який розподіл волинських медичних закладів в госпітальному окрузі відповідно до медичної реформи розповів в ефірі ГІТ начальник управління охорони здоров'я Волинської ОВА Юрій Легкодух.

«Власне, ця реформа спрямована на те, щоб надавати якісну послугу нашим громадянам і щоб кожна лікарня в залежності від того, до якого типу лікарні вона буде відноситись: чи це буде надкластерна, чи це буде кластерна, чи це буде загальна лікарня, кожен заклад охорони здоров’я міг надавати якісну послугу», — прокоментував він.

Медична реформа передбачає, що найпростіші захворювання лікуватимуться якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях. При більш складних проблемах зі здоров’ям пацієнт буде направлений у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги.

Як повідомив Юрій Легкодух, в нашому окрузі визначено 2 надкластерних медичних заклади: Волинська обласна клінічна лікарня і Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства.

До кластерних закладів зараховано: Медичне територіальне об’єднання Луцької міської громади, Ковельське МТМО, Камінь-Каширську районну лікарню і Володимир-Волинське територіальне медичне об’єднання. 

«В надкластерних закладах будуть акумулюватися і кадри, і обладнання для того, щоб надавати високоспеціалізовану медичну допомогу», — наголосив начальник управління охорони здоров'я Волинської ОВА.

Інших 8 медичних закладів класифікуватимуть як загальні медичні заклади.

Він також додав, що жодна лікарня Волинської області не буде закрита, в жодній не відбудеться скорочення.

Нагадаємо, що у липні цього року Верховна Рада України ухвалила законопроект №2347, який запускає наступний етап медичної реформи — формування спроможної мережі лікарень у кожній області. Спроможна мережа медичних закладів будуватиметься за принципом госпітальних округів. Кожна область — окремий госпітальний округ, який поділятиметься на кластери. В рамках одного госпітального округу медзаклади будуть розділені на надкластерні, кластерні та загальні.