Американські сенатори підготували закон щодо припинення військової та економічної допомоги країнам, що визнають території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України частиною території росії.

Про це пише POLITICO.

Так, напередодні промови російського диктатора володимира путіна, де він, як очікується, оголосить про анексію росією чотирьох регіонів України, де окупанти провели так звані референдуми про приєднання до рф, законодавці США анонсували закон, що покликаний покарати країни, що визнають фейкове голосування і анексію. 

Сенатори Річард Блументаль та Ліндсі Грем оприлюднили закон, який передбачає припинення будь-якої військової та економічної допомоги будь-якій країні, яка визнає ці території частиною росії.

"Це захоплення землі. Це крадіжка. І це ще одна боягузна, нахабна тактика Володимира путіна, щоб перевірити підтримку України Заходом", – коментує Блюменталь.

Грем також зауважив, що путін "намагається переписати карту Європи.

"Він намагається зробити силою зброї те, що не може зробити іншим шляхом", – сказав він.

Ці ж двоє законодавців просувають законодавчі акти про визнання Росії державою-спонсором тероризму, проти чого поки що виступає Державний департамент.

Сенатори також висловлюють побоювання щодо можливих наслідків цієї анексії. Голова відділу зовнішніх відносин Сенату Боб Менендес сказав, що крок путіна "ще більше ускладнює українцям пошук шляху вперед".

"Це також має закріпити засудження світу, тому що всі знають, що врешті-решт [референдум] є найбільшим фарсом, який стався", — додав Менендес.

Зауважують, що хоча анексія не буде визнана переважною більшістю міжнародної спільноти, вона може бути використана як виправдання більш жорсткої тактики росіян.

"Путін перебуває у справді важкому становищі. І це, як на мене, збільшує небезпеку. Якби мені довелося передбачити, я думаю, що найвірогіднішим проявом цього буде килимове бомбардування цивільних територій в Україні — такою була його схема в Чечні, Алеппо тощо", – сказав сенатор Ангус Кінг (штат Мен).