Голова Ради громадського контролю НАБУ Марк Савчук висловив позицію в ефірі ГІТ, що позитивні рішення судів на користь колишніх акціонерів «ПриватБанку» є політичними і є яскравим прикладом корупції.

«І той факт, що Верховний Суд прийняв рішення по готелю «Мир» також свідчить про політичне рішення в цьому суді. Тому що не можуть про це не знати, влада не може про це не знати: це надто велика тема, її неможливо замовчувати. Тобто в нас іде війна і в нас влада краде гроші разом з олігархом, який привів цю людину до влади», — наголосив він.

За останньою інформацією партнер Ігоря Коломойського Геннадій Боголюбов повернув собі готель «Мир» в центрі Києва. Також мало бути засідання «ПриватБанку» і воно скасувалося через неявку позивача — Коломойського.

«Тиждень тому суд віддав Боголюбову готель «Мир», оскільки на момент націоналізації всі активи акціонерів, котрі знаходяться в доступі банку, конвертуються в активи. Вони ніби всі «звалюються» всередину банку і всі активи, що є, продаються державі за 1 гривню. Це і є націоналізація», — роз’яснив голова Ради громадського контролю НАБУ.

Боголюбов зміг довести в суді, що цей готель «Мир» насправді належить не йому, а якимось третім компаніям. Насправді, це, звичайно ж, його компанії, просто суд ніби «закрив очі» і сказав — ні це не його. В результаті — готель, який оцінюється в кілька мільярдів гривень, віддали Боголюбову, а це кошти громадян України.

Кілька днів тому було засідання «ПриватБанку», на якому «Тріантал Інвестментс ЛТД» заперечувала факт купівлі-продажу державою акцій.

Після націоналізації, коли банк був проданий за 1 грн., у банку була величезна «діра» розміром 155 млн. грн. Це означає, що у банку не вистачало капіталу для нормальної роботи. Інакше кажучи, «ПриватБанк» не мав права працювати як банк.

«Тріантал Інвестментс ЛТД» заперечує транзакцію з продажу банком акцій і купівлі їх державою. Офшорна компанія заявляє, що на цій транзакції не був поставлений підпис компанії, отже вона не дійсна. Такі заяви не мають юридичного змісту, тому що якщо в банк входить тимчасова адміністрація, акціонер припиняє мати право підпису.

«Однак вони (акціонери з  компанії «Тріантал» — ред.) з такою ідіотською заявою прийшли в суд і цьому суду вже 2 роки, просто щоб ви розуміли», — уточнив Марк Савчук.

Акціонери «ПриватБанку» Коломойський, Боголюбов і «Тріантал» вирішили подати багато ідентичних позовів до судів, щоб заперечити факт купівлі-продажу державою акцій на момент доливання державних грошей в банк.

«Приватбанк» подав до суду апеляцію на рішення суду про готель «Мир» і апеляційна скарга була задоволена. Рішення приймав Верховний Суд, — все вказує на те, що Коломойський «купив» Верховний Суд.

Коли Коломойський подав в суд на Порошенка в Лондоні, у справі був опис структур власності, у якому демонструвалося, що вони з Суркісом є співвласниками в багатьох бізнесах.

«Тобто в його (Коломойського — ред.) позові в Лондоні він прямо доводить, що він — партнер Суркіса, а відповідно суду було достатньо просто взяти позовну заяву Коломойського в Лондоні для того, щоб закрити справу. Тому що цілком очевидно, що Суркіси є партнерами Коломойського і їх активи потрібно було теж вилучити», — вважає спікер ГІТ. 

Сам факт, що судові справи не були закриті протягом півроку, вже свідчить про політичний вплив на лінії судів.