19 січня українці святкують Хрещення Господнє. Цього дня багато людей підуть купатися в ополонці, адже вірять, що купання «змивають» гріхи з людини і дарують їй очищення. Але під час занурення в ополонку важливо дотримуватися деяких правил, щоб серйозно не захворіти.

Про те, як правильно підготуватися до купання в ополонці, розповіла лікарка-терапевтка КНП «Любомльське ТМО» Любомльської міської ради Марія Воронецька, пише ВСН.

За її словами до такого купання потрібно готуватися заздалегідь не тільки новачкам, але й людям, що вже раніше це робили.

«Тим, хто щороку купається в ополонці, варто подбати про підготовку свого організму до цієї події заздалегідь. Адже різке пірнання в крижану воду може викликати судоми, спазми, аритмію і навіть зупинку серця. Категорично не рекомендується занурюватися в ополонку людям, які мають проблеми зі здоров'ям»,- нагадала лікарка.

Як підготуватися до купання в ополонці

Фахівчиня радить, за два тижні до купань підготувати організм, а саме:

обтиратися холодною водою;

приймати контрастний душ;

виходити на вулицю в домашньому одязі на короткий час (не більше 5 хвилин);

Лікарка зазначила, що новачкам не варто купатися при температурі нижче -5 градусів. За годину до пірнання потрібно поїсти. А в день купань категорично заборонено вживання алкоголю. Перед зануренням обов’язково варто провести невелику розминку або пробігтися на місці, аби тіло зігрілося.

Купання на Водохреще: чого не можна робити

До води необхідно підходити в зручному, неслизькому взутті, наприклад, в гумових капцях. Швидко зніміть з себе одяг і поступово спускайтеся в воду. Категорично заборонено стрибати вниз головою і занурюватися у воду, адже це може привести до шоку від холоду.

Новачкові можна пробути у воді не більше 10 секунд. Досвідчені пірнальники можуть залишитися у воді не більше ніж на 30 секунд.

Вийшовши з води, варто насухо витертися і відразу ж одягнутися, випити гарячого чаю.

Кому категорично не можна купатися на Водохреща

Марія Воронецька розповіла, що купання в ополонці заборонено з такими недугами:• людям з хворобами серця і судин;• вагітним жінкам та дітям до 7 років;• людям з температурою вище 37 градусів;• людям з хронічними захворюваннями сечостатевої, дихальної систем і носоглотки;• людям, які страждають епілепсією і нервовими захворюваннями;• людям з різними хворобами, включаючи діабет, туберкульоз кон'юнктивіт, захворювання сечостатевої системи, шкірно-венеричні захворювання.

Не рекомендується занурюватися літнім людям, бо це великий стрес для організму.