Близько десятка порід кролів нині у господарстві Володимира Горбунова з Сельця Зимнівської громади. Для того, аби їх розводити чоловік два роки тому побудував відповідне приміщення на понад 150 метрів квадратних на щойно придбаній земельній ділянці. Ця простора місцина ідеально підходить для того, щоб продовжувати розвиватися й розширювати господарство. А це для пана Володимира не лише непереборне бажання, а й найближча перспектива.

Кролівництвом Володимир захопився ще в дитинстві. Його родина, що мешкає в Горичеві, здається, завжди тримала кролів і продовжує їх розводити досі, - пише газета Слово правди.

Коли хлопчикові було десять років він особливо зацікавився методами вирощування цих тварин і присвячував цьому заняттю весь свій вільний час. Тоді він став головним ініціатором розведення кролів у господарстві. Були періоди, що поголів’я сягало 150 особин! Згодом то полишав це заняття, то знову повертався до нього. Так було й коли, створивши сім’ю, чоловік оселився у Сельці.


Два роки тому Горбунови у своєму селі придбали ще один старенький будинок, який вирішили перебудувати. А глава сім’ї, мріючи повернутися до справи розведення кролів, на цій земельній ділянці виділив територію для спорудження великого приміщення для встановлення кліток. Загорівшись ідеєю, споруду розміром 8 на 22 метри звів досить швидко, бо ж він – професійний будівельник з величезним досвідом роботи.


У ряди розмістив клітки, а тоді придбав породистих вуханів. Привозили їх пану Володимиру і з Польщі, й з Словаччини. Деякі господар купував на спеціальних фермах в Україні – у Тернополі, Вінниці. Він підписаний на фейсбук-сторінки й спільноти кролярів в Україні, де фахівці й любителі діляться світлинами вухаїв й досвідом їх розведення, тож не рідко обирав деякі породи завдяки дописам у соцмережам і рекомендаціям користувачів.

Утримує господар одночасно близько восьми-десяти різновидів цих тварин, деякі збуває, нові купує. Таким чиномпрагне виділити найбільш підходящі для себе дві-три породи, які вирощуватиме постійно й розводитиме у великій кількості. Має намір для цього добудувати ще частину приміщення й давати лад тисячі особинам.


Зараз у його пріоритеті такі породи як європейська шиншила, термонська біла, німецький строкатий велетень. Такі кролі мають вражаючі розміри, деякі важать шість-сім кілограмів, а окремі навіть до десяти! Чоловік каже, що хотів би у майбутньому відвідати спеціалізовані виставки цих тварин, аби набути нових знань та отримати практичні поради щодо їх розведення. Можливо, на котрійсь представив би й кілька своїх кроликів.


Нині у господарстві Володимира Горбунова близько сотні пухнастиків. По кілька годин кожного ранку й вечора він присвячує догляду за ними, а коли трапляється вихідний, то увесь день проводить біля вуханів.

А потрудитися є де, адже потрібно подбати про збалансований корм, вчасну вакцинацію, підтримання чистоти в крільчатниках, регулярну дезінфекцію приміщень, здійснювати контроль за розмноженням і ще з десяток важливих у догляді за цими тваринами справ. Все ж, каже чоловік, що біля улюбленців він не лише працює, а й відпочиває, бо займається справою, яку насправді дуже любить.


Має чоловік надійних помічників – свою родину. Підтримує Володимира у всіх починаннях дружина Наталія, допомагають у веденні господарства й діти. Щоправда зараз старша донька Ірина живе за кордоном, однак, молодша – 16-річна Яна залюбки долучається вирощування живності. Як добрі господарі, Горбунови обробляють два гектари поля, тримають і свиней, і курей. Мають також двох песиків і трьох котів. Чоловік каже, не звик сидіти без роботи, тож планує своє господарство розширювати.


Символ наступного року чорний кріль у господарстві Володимира Горбунова теж є. Зокрема, серед представників «строкачів». Кролики такого окрасу, каже чоловік, народжуються не дуже часто, однак такі пухнастики – не дивина.