Згідно Закону України та відповідного розпорядження Кабміну, лише Уповноважений зі зниклих безвісти наділений правом створювати, очолювати та контролювати роботу пошукових груп.

Про це повідомив Уповноважений з питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

«На адресу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин надходять чисельні запити від громадян, щодо наявності прав на пошукові операції у інших осіб. Повідомляємо, що згідно Закону України та відповідного розпорядження Кабміну, лише Уповноважений зі зниклих безвісти наділений правом створювати, очолювати та контролювати роботу пошукових груп», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що будь-які інші особи не наділені правом утворення пошукових груп, їх керівництва та контролю.

«Ми не заперечуємо проти дій інших органів державної влади, особливо якщо вони спрямовані на реальну допомогу людям. Головне, щоб вони справді допомогли, а не нашкодили. Маємо практику, коли українські та міжнародні організації залучаються до пошукової діяльності. Головне, щоб усі працювали на благо та в межах закону», – наголосив Котенко.

Також повідомляється, що у разі зникнення людини під час бойових дій чи на непідконтрольних територіях, слід дотримуватись чіткого алгоритму дій.

Повідомити про зниклих безвісти можна на гарячу лінію: 0 800 339 247. Написати нам можна в меседжерах: (095) 896-04-21 чи повідомити про зниклого особисто Уповноваженому за телефоном: (099) 792-01-26.