На початку січня 2023 року відбудеться пік метеорного дощу Квадрантиди. Це метеорний потік, який відрізняється від інших не лише великою інтенсивністю падаючих метеорів, але і тим, що більшість із них занадто тьмяні.

Пік одного з найсильніших метеорних потоків жителі Землі спостерігатимуть 3 і 4 січня, пише Forbes.

«У вівторок та середу можна буде спостерігати за одним із найсильніших щорічних метеорних потоків, який називається Квадрантида. Вважається, що за появою Квадрантиди стоїть астероїд, який відкрили лише 19 років тому. Він називається 2003 EH та має період обертання навколо Сонця п’ять років», – ідеться в повідомленні.

На жаль, яскравий Місяць, який незабаром стане повним, зробить важчим спостереження за метеорним потоком. Водночас його яскраві «вогняні кулі» все ж таки буде добре видно в нічному небі. Ще однією перешкодою для спостереження за метеорним потоком може стати хмарна погода.

На початку 2023-го, а саме в перші дні січня, до Землі наблизяться одразу чотири астероїди: 1 січня повз Землю пролетів астероїд 2022 YR1 діаметром 22 м; 2 січня очікується зближення з трьома астероїдами, один з яких має діаметр 23 м. Перші два пролетять на відстані відповідно 3,7 і 4,2 млн км від планети. Діаметр третього оцінюється в 13 м, він пролетить з відривом 2,9 млн км від Землі.