СБУ закрила кримінальне провадження щодо ексочільника відділу благоустрою Підгайцівської сільради Миколи Короля. Його підозрювали у незаконному збуті партії бронежилетів і касок, ввезених на територію України, як гуманітарну допомогу.

Про це інформує «Інсайдер медіа».

У квітні 2022 року СБУ повідомляла, що «загальна вартість продукції становила 18 тис. дол.

Оперативники встановили, що незаконну схему організував член добровольчого формування, який також обіймає посаду керівника одного з відділів Підгайцівської ТГ.

Під час санкціонованих обшуків на складі у місті Ковель та за місцем проживання зловмисника, правоохоронці виявили та вилучили:

  • бронежилети,
  • каски,
  • гігієнічні товари,
  • готівкові кошти у валютах різних країн на загальну суму майже 800 тис.грн».


Тоді правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею за ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги). А на майно наклали арешт.


Через два місяці, тобто в червні 2022 року правоохоронці перекваліфікували статтю і почали розслідувати справу за ч. 1 ст. 333 ККУ - »Порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю» (карається штрафом від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого).

І, зрештою, 30 грудня 2022 року слідчий в ОВС слідчого відділу УСБУ у Волинській області Андрій Марковський виніс постанову про закриття кримінального провадження.

У документі, який оприлюднив адвокат Миколи Короля Костянтин Татарченко йдеться про те, що спочатку правоохоронці не знайшли підтвердження тому, що каски та бронежилети – це гуманітарна або безоплатна допомога.


Коли, після зміни статті звинувачення, правоохоронці намагались довести, що вищезгаданий товар був ввезений на територію України з Польщі та ще й порушенням митного кодексу – теж не знайшли цьому підтверджень.

Так слідчі не знайшли підтвердження того, що бронежилети та каски купувались в Польщі чи іншій країні, та не виявили інформації про те, що саме цей товар коли-небудь завозили на територію України через будь-який пункт пропуску. Відповідно й порушення «встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю» не було.


З огляду на те, що довести вину Миколи Короля ні за ч. 3 ст. 201-2 ККУ, ні за ч. 1 ст. 333 ККУ не вдалось, а за продаж бронежилетів та касок на території України не передбачена кримінальна відповідальність – провадження у цій справі закрили через відсутність складу злочину.