Європарламент провів засідання, на якому голосували за резолюцію щодо створення міжнародного трибуналу для російських злочинців. Більшість представників підтримала її, проте 33 утримались, 19 проголосували проти.

Про результати голосування, позитивну тенденцію для України, коли може бути створений трибунал проти росії, в етері ГІТу говорили з доктором політичних наук, професором, завідувачем кафедри міжнародної інформації НУ "Львівська політехніка" Василем Гулаєм.

«Я би хотів звернути увагу на позитивну тенденцію в наших українських інтересах. Маю на увазі те, що минулого року в листопаді було важливе голосування відповідно резолюції європейського парламенту щодо визнання росії державою-спонсором тероризму. Відповідно тоді результати голосування були наступними: "За" — 394, "Проти" — 58, "Утримались" — 44. Якщо аналізувати список депутатів, які тоді були проти і цього разу, 19 січня, то можна сказати, що він змінився кількісно. Напевне, що цей тиск України, української влади, українців в тих державах, які представляють ці депутати і вплив внутрішньої громадської думки дає результат. Тому я думаю, що цей процес і далі буде тривати», — прогнозує Гулай.

Заступниця державного секретаря з політичних питань Вікторія Нуланд нещодавно заявила, що трибунал щодо злочинів росії може відбутись вже до літа.

«З одного боку ми можемо дискутувати коли він відбудеться, в якому форматі, але ще декілька тижнів тому спікер парламенту Латвії запропонував, щоб власне Латвія, була місцем, де це буде відбуватись», — додав наприкінці Василь.