Понад 190 кілограмів бурштину, який вилучили ще у 2017-2019 роках у волинських нелегальних копачів, продадуть, щоб наповнити бюджет. Експертиза оцінила необроблене каміння у майже мільйон гривень. Бурштин був доказом у кримінальному провадженні, яке правоохоронці з 2016 року так і не спромоглися довести до кінця.

Про це, посилаючись на ухвалу Камінь-Каширського районного суду Волинської області від 29 грудня 2022 року, повідомляє «Сила правди».

Бурштин вилучили в рамках двох кримінальних проваджень, які відкрили у Камінь-Каширського районному відділі поліції ще у 2016 та 2018 роках за фактом незаконного використання надр. Тоді на території колишнього Маневицького району правоохоронці виявили 68 копанок глибиною від 1 до 1,5 метри. У 2018 році нові копанки зафіксували на території колишнього Любешівського, Камінь-Каширського та Маневицького районів. Згодом обидва провадження об’єднали.

У рамках кримінальної справи з 2017 до 2019 року відбулася низка обшуків в помешканнях людей, ймовірно, причетних до нелегального видобутку. Найбільше коштовного каміння вилучили на території Старочорторийської сільської ради – 81 кілограм бурштину, загальною вартістю майже 380 тисяч гривень. Загалом же обшукали 5 об’єктів, де вилучили 194 кг бурштину, вартість якого експертиза оцінила у 953 811 гривень.

«За період проведення досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні жодна з осіб, у яких було вилучено бурштин, не надала слідчому будь-яких документів, які б підтверджували законність придбання та зберігання ними цього дорогоцінного каміння відповідного асортименту», – йдеться в ухвалі суду.

На вилучене каміння наклали арешт. Його передали на зберігання до державної установи «Державне сховище дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України». Оскільки слідству за цей час так і не вдалося довести вини жодної з осіб, які фігурували у справі, то правоохоронці попросили у суду зняти арешт з бурштину і дозволити його продати.

Суддя Камінь-Каширського районного суду Борис Гамула задовольнив клопотання та дав дозвіл «Державному сховищу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України» реалізувати його.

У Волинській обласній прокуратурі повідомили, що вторговані кошти скерують до державного бюджету.

«Зважаючи на те, що усі необхідні експертизи проведені, зберігати бурштин під арештом в умовах воєнного стану, коли державний бюджет як ніколи потребує наповнення, – недоцільно», – вважають правоохоронці.