Туреччина сподівається на продовження терміну дії оголошеного росією припинення вогню 6-7 січня. Анкара також готова докласти зусилля для формування умов діалогу, націленого на припинення бойових дій.

Про це заявив прессекретар президента Туреччини Ібрагім Калин, передає "Анадолу". Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган в ході останньої розмови з лідерами рФ і України заявив про значущість одностороннього припинення вогню, а також закликав сторони до перемир'я, передає УНІАН.

"На наш погляд, режим припинення вогню повинен діяти не 36 годин, а довше. Єдиного рішення сторін з даного питання поки не прийнято, що свідчить про глухий кут, у якому знаходяться воюючі сторони", - сказав Калин.

Прессекретар президента Туреччини вважає, що нібито "жодна зі сторін не має достатніх сил для перемоги".

"Що стосується Туреччини, то ми, найближчими днями продовжимо кроки з припинення вогню в районах, що примикають до Запорізької АЕС. Анкара прагне не допустити боїв і аварій в цій зоні", - сказав він.

За словами Калина, оскільки бойові дії тривають на українській землі, "у Києві ставляться з підозрою до будь-яких ініціатив припинення війни і бомбардувань з боку ЗС росії".

"Одностороннє припинення вогню як мінімум означає сьогодні "зупинку росії". У подальшому українська сторона може послідувати цьому рішенню. Не виключаю, що сформуються також умови для повторної зустрічі переговірників", - сказав Калин.

У відповідь на заяви турецької сторони щодо продовження російського "перемир'я" радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону заявив, що таке "припинення вогню" не має ніякого сенсу, поки війська рФ перебувають на території України.

"Про одностороннє припинення вогню. Ну, це трохи дивно. Вони перебувають на нашій території, припинили вогонь, і далі що? Вони стоять собі. У чому сенс турецької пропозиції?" - каже Подоляк.

За його словами, путіну вигідно, щоб Україна перестала звільняти свої території, щоб отримати оперативну паузу у війні.

"Путін же цього й хоче - отримати оперативну паузу. Він "припинив вогонь", Туреччина починає говорити: дивіться, він же припинив вогонь, і ви теж припиніть вогонь. Це ж ключове, це означає, що ми зафіксувалися. Буде оперативна пауза на деякий час, під час якої росія пройде етапи апгрейду своєї дивної мобілізаційної армії", - сказав Подоляк.

Радник глави ОП зазначив, що Туреччина має свої національні інтереси, які не завжди збігаються з інтересами України.

Подоляк наголосив, що єдиним варіантом припинити вогонь буде повне виведення російських військ з України.

"Немає сенсу говорити про одностороннє припинення вогню, воно не вирішує жодного питання. Ми не будемо грати в дивні пропозиції", - сказав Подоляк.