Західні партнери допомагають Україні не лише заради перемоги над Росією, а й на перспективу відновлення після війни. Зокрема, в інтересах Європи не допустити економічного краху України.

Про це, 8 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Іван Ус.

Так, за його словами, одна частина допомоги — це гранти, які не потрібно повертати, і це — допомога від США.

“А це основний донор економіки та безпеки України. Коли ухвалювався пакет 45 млрд дол. для України, там було виділення і на військову складову, і на економічну, і на гуманітарну. І все це безповоротне, що дуже важливо, тут нам нічого повертати не треба”, — каже Ус.

Щодо допомоги від інших країн, то друге джерело отримання грошей Україною — це переважно Європейський Союз.

“Так, це кредити. Але. По-перше, відсотки за ними не такі й великі. По-друге, власне ці відсотки, які треба сплатити, їх платитимуть країни ЄС, вони на себе взяли цю опцію, нам доведеться повернути тільки тіло кредиту, як то кажуть. Повернути його треба буде не негайно по завершенню війни, а в різні періоди. Я зустрічав навіть інформацію, що деякі кредити виділялися на 32-33 роки, тобто Україна матиме змогу відбудувати свою економіку, запустити її на повну потужність, навіть, напевно, вступити вже до ЄС, і після цього повертати гроші. До речі, якщо ми вступимо до ЄС, то це буде спільна проблема і ЄС, зокрема, розв’язати це питання. Так що тут теж проблеми особливої не бачу. Навіть ті гроші, які доведеться повернути, вони не настільки будуть величезні”, — розповів економіст.

Він нагадав, що також існує варіант реструктуризації боргу.

“Усі ж розуміють звідки взявся цей борг. Він узявся тому, що була загроза безпеці і, підкреслюю, що не тільки України, а й Євросоюзу, принаймні, окремих його членів. Наприклад, Польщі, там чітке розуміння того, що, найімовірніше, на них нападуть наступними, відповідно, їм бажано не допустити цього і, розуміючи, що Україна зараз… 1956 року була шикарна фраза глави радіокомпанії Угорщини, коли Радянський Союз “наводив лад” в Угорщині, і увірвалися до радіокомпанії, перед тим, як застрелити главу цієї радіокомпанії, він сказав фразу, яку чув увесь світ про те, що “передайте їм, що ми воюємо за себе і за всю Європу”. По суті зараз реінкарнація того періоду, коли Україна в ролі Угорщини 1956 року воює не тільки за себе, а й за Європу. Ми зараз у тих самих умовах, що вони тоді, і ми захищаємо ті самі цінності, на яких Європа існує після завершення Другої світової війни”, — резюмував Іван Ус.