На початку повномасштабного вторгнення росії в Україні було створено Інтернаціональний легіон, у складі якого є добровольці з 55 країн світу.

Інформація про точну кількість бійців є конфіденційною. Україна також не розкриває дані про втрати ні серед своїх громадян, ні серед іноземців. «Слово і діло» з відкритих джерел зібрало інформацію про те, скільки добровольців та з яких країн загинули за Україну. 

За інформацією ЗМІ, з початку повномасштабної війни в Україні загинуло понад 50 добровольців із Грузії. Одними з перших жертв стали Давид Ратіан та Гіа Беріашвілі – вони загинули у березні 2022-го під Ірпенем.

Понад 40 білорусів загинули на фронті в Україні. Нагадаємо, що у складі Інтернаціонального легіону на початку війни білоруси сформували окремий полк імені Кастуся Калиновського.

У липні стало відомо про загибель одразу чотирьох добровольців з батальйонів «Литвин» та «Волат». У червні під Лисичанськом загинула група білоруських добровольців, ще частина – потрапили у полон. Торік у травні загинув командир роти батальйону Кастуся Калиновського Павло «Волат».

У боротьбі проти російської агресії загинуло близько 30 громадян США. Видання The Washington Post писало про історії деяких із них. Наприклад, у лютому цього року загинув 28-річний Ендрю Пітерсгиб, який раніше служив в американській армії.

У травні на Бахмутському напрямку загинув 45-річний Нік Меймер, який двадцять років служив в армії США, а потім викладав англійську в Іспанії. Також у Бахмуті, евакуюючи мирних громадян, загинув відставний сержант морської піхоти 26-річний Купер Т. Ендрюс.

На початку повномасштабної війни загинув 50-річний Грейді Курпасі, який встиг повоювати під Києвом та на півдні України.

Серед загиблих добровольців – понад 20 громадян Азербайджану. Останні загиблі, про яких відомо – 48-річний Захір Ракімор, який помер від поранень під Бахмутом, а також Тарлан Османов, який у червні отримав смертельне поранення під Лиманом.

Відомо про понад 10 загиблих на війні в Україні британців. У серпні на сході загинув 22-річний Семюель Ньюї, у вересні було підтверджено смерть 31-річного британця Джордана Чедвіка, якого знайшли зі зв'язаними руками в одній із водойм.

Крім того, серед загиблих іноземних добровольців є громадяни Польщі та Франції. У березні загинули одразу три польські добровольці за тиждень, один із них – командир взводу Міхал в Інтернаціональному легіоні, який воював в Україні з квітня 2022-го.

Минулого року в Україні загинули поляки Томаш Валентек, Януш Шеремета, Кшиштоф Тіфель та Даніель Штібер.