Волинянин, який адміністрував чат про отримання повісток у своїй громаді, отримав умовне покарання. Чат для повідомлень про заходи, які робить поліція, він створив кілька років тому, а з початком воєнного стану його «перекваліфікував».

Про це стало відомо з вироку Камінь-Каширського районного суду, пишуть Волинській новини. 

Ще у квітні 2021 року Сергій Ш. в селі Сошичне Камінь-Каширського створив чат у Viber, в якому виконував функції суперадміна. Тривалий час з моменту створення чат виконував функції збору, консолідації й трансляції повідомлень з відомостями про місця і час заходів на території Сошичненської сільської територіальної громади, які проводили підрозділи та служби поліції. А з часу введення воєнного стану та оголошення про проведення мобілізаційних заходів у чаті повідомляли про пересування певною територією представників ТЦК та СП.

Починаючи з 22 грудня минулого року, Сергій Ш. забезпечував особисто та заохочував учасників чату до розміщення повідомлень про те, де й коли працівники ТЦК та СП проводять оповіщення і призов громадян на військову службу. Таким чином Сергій Ш. створював передумови для того, щоб чоловіки могли уникнути зустрічі з військовослужбовцями ТЦК та СП і, відповідно, призову на військову службу.

Дії Сергія Ш. кваліфікували за ч. 1 ст. 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань в особливий період). Сам чоловік є одруженим, утримує двох малолітніх дітей та має інвалідність третьої групи.

Під час досудового розслідування між прокурором та Сергієм Ш. було укладено угоду про визнання винуватості, яку суд затвердив. Адміністратору чату призначили покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі, яке замінили на рік умовного терміну.