У Володимирській громаді на Волині підтвердили захворювання на небезпечну інфекційну хворобу лістеріоз.

Про випадок, зафіксований у громаді, доповіла під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій завідувачка відділення епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами Володимирського районного відділу ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Світлана Мисинчук, пише ВСН.

Так, з її слів, у родині, що проживає у приватному секторі, захворіло немовля, хворобу підтверджено лабораторно, дитина проходить курс лікування.

«Наразі експерти вирішили провести дослідження харчових продуктів, ґрунту, вмісту вигрібної ями на території домогосподарства на предмет виявлення бактерії, а також обстежити контактних осіб, які уже дали згоду на проведення аналізів. Оскільки розповсюдниками хвороби є тварини, передусім гризуни, буде проведено дератизацію у закладах освіти, а також у багатоквартирних житлових будинках», - інформувала Мисинчук.

Мешканців громади застерігають від придбання на стихійних ринках овочів та фруктів, а особливо – молочної та кисломолочної продукції, яка може бути зараженою. Перед вживанням усе слід добре мити та піддавати термічній обробці.

Довідково: Лістеріоз – інфекційна хвороба тварин та людини, яку спричиняють бактерії Listeria. У більшості людей з хорошим імунітетом лістеріоз перебігає як звичайна харчова токсикоз-інфекція і лише інколи – як ангіна, з появою сірувато-білих гранульом на слизовій оболонці рота та глотки.

Та є певні групи ризику. Лістеріоз важко перебігає у немовлят (висока летальність), вагітних жінок (призводить до викидів, а також до зараження немовлят від матері до дитини через плаценту), ВІЛ-інфікованих та онкохворих пацієнтів. Якраз у таких випадках інфікування виникає тяжка форма лістеріозу з ураженням ЦНС та легенів і імовірний високий ступінь летальності.