Упродовж цьогорічної вступної кампанії загалом до українських закладів вищої освіти надійшло 474 179 заяв на бюджет.

Про це повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Цього року в Україні збільшили обсяг державного замовлення за кількома пріоритетними напрямами. Це інженерно-технічні, педагогічні та природничі спеціальності, адже такі фахівці є критично необхідними для відновлення та підтримки України під час війни. На підготовку фахівців медичних спеціальностей, соціальних працівників і робітничих кадрів виділили на 3,5 тисячі більше бюджетних місць.

Вступники на бакалавра та магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямувань могли подавати заяви з 19 до 31 липня.

Найпопулярнішими спеціальностями для таких вступників виявилися «Комп'ютерні науки» – 30134 заяви, «Філологія» – 27 667 заяв та «Право» – 25 940 заяв. У десятці найпопулярніших також «Психологія», «Менеджмент», «Інженерія програмного забезпечення», «Середня освіта», «Маркетинг», «Медицина», «Кібербезпека та захист інформації».

Десятка найпопулярніших спеціальностей за зарахуванням на бюджетні місця виглядає так: Середня освіта, Комп'ютерні науки, Медицина, Інженерія програмного забезпечення, Будівництво та цивільна інженерія, Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка, Філологія, Автоматизація, комп'ютерно-інтегровані технології та робототехніка, Агрономія, Комп'ютерна інженерія.

Найвищий пороговий бал для вступу був на спеціальність «Стоматологія». Також високим був бал на «Політологію» та «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».