Новий артоб'єкт у вигляді безпровідних навушників, який нещодавно встановили в сквері Слави в місті Ковелі, планують зареєструвати в Книзі рекордів України як найбільшу таку інсталяцію не лише в Україні, але й у світі.

Про це пише Суспільне.

Як розповів телефоном скульптор, уродженець Ковеля й нині житель Києва Олег Годунов, довжина одного навушника становить близько двох метрів. Наразі триває аналіз подібних об'єктів для можливості подати на рекорд.

«Трохи змінили пропорції і не чіплялися до назви AirPods через авторські права. Це вже в народі пішла така назва. Коли ми їх робили, то дійсно хотіли, щоб вони були найбільші в Україні. Цей рекорд поки не зареєстрований, але ми подаємо заявку на його встановлення», — сказав митець.

Олег Годунов зазначив, що ідея створити такий артоб'єкт виникла три роки тому, але з певних причин реалізувати її вдалося не одразу.

«Хотілося створити для молоді щось нестандартне: комфортну зону, щоб вона була приваблива і можна було там провести час. Чому саме навушники? Вони гігантські, ніхто їх не бачив такими і одразу привернуть увагу. Плюс — з них можна було зробити гарну лавку з колонкою», — каже художник.

Торік, з його слів, через знайомих вдалося познайомитися з ковельським підприємцем і благодійником Романом Дідицьким, з яким в подальшому проєкт втілили в життя.

«Почали спілкуватися і він допоміг втілити цю ідею в життя. З ним вже ми потім обрали форму інсталяції, її положення. Навушники мали стояти спочатку в парку Шевченка біля спортивного майданчика, але вирішили, що парк і так завантажений, і він запропонував поставити в сквері, в якому пізніше почали робити благоустрій», — сказав митець.

Раніше повідомлялось, що цей технічний витвір має USB вихід для підзарядки гаджетів. Також навушники мають вмонтований динамік, до якого можна підключитися через Bluetooth та прослуховувати свою улюблену музику.

«Сама технологія створення така, що потрібен час, аби матеріал висохнув. У загальному працювали тижня два, але з перервами на робочі процеси — десь місяць», — зазначив автор роботи.

Оскільки артоб'єкт слугує і як лавка, його неодноразово перевіряли на міцність, каже Олег Годунов.

«Частина об'єкта створена з поліпропіленової труби, яка закопана в землю і витримує доволі велике навантаження. А потім зверху ще воно покрите скловолокном, є армування металом, всередині — металева ніжка, на якій лежить основа», — розповів скульптор.

Вартість реалізованого проєкту, додав Олег Годунов, тримає в секреті, оскільки він створений для жителів міста з благодійною метою.