Частина окупантів, які добровільно перейшли на бік Україниа відмовилась від російського паспорта і вирішила зачищати звільнені від загарбників українські території.

Про це розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі інформаційного телемарафону «Єдині новини».

«Ті, хто добровільно перейшли на бік України – це вільні громадяни. Які зробили добровільний вибір абсолютно вільної людини. Сьогодні частина таких росіян, які вже колишні росіяни, які відмовились від російського паспорта, воюють в складі підрозділів, які разом з силами безпеки і оборони України зачищають нашу землю від російських загарбників. І серед них так само є загиблі. Які загинули, в тому числі, за незалежність і свободу України. Вони демонструють щоденно і часто ціною свого життя і здоров’я», – зазначив Юсов.

Він також нагадав, що діє проєкт «Хочу жить», який допомагає російським військовим здатися добровільно в полон.

«Якщо говорити про тих, хто добровільно здався в полон, то це люди, які знаходяться під захистом женевських конвенцій, міжнародного гуманітарного права і України як демократичної, правової держави. Та частина з них, які виявили бажання бути обміняними – частина вже повернулась додому. Хто не бажає цього робити, той знаходиться на території України. Проект «Хочу жить» справді працює, справді ефективний. Тому ті, хто нас зараз почує з російських окупанітв і вагається, - не вагайтесь, хороший проект, «треба брати», – сказав представник української розвідки.

Він зазначив, що при обміні Україна зі свого боку не надає інформації про обставини захоплення в полон.