Камінь-Каширська громада звертається до громадян з проханням не забувати, що в Україні йде війна і нашим захисникам потрібна темінова допомога, аби вибити ворога з нашої землі.

Про це пише газета Полісся.

У перші місяці повномасштабного вторгнення окупантів страх невідомості й обмежена підготовка сковували фізично і морально кожну українську родину. Прикордонний з білоруссю Камінь-Каширський район як ніколи ризикував стати полем битви чи кривавих планів орків.

Ця напруга паралізувала нас у побутових діях, роздумах, заважала вільно дихати. Але водночас вона максимально мобілізовувала наші зусилля: зробила скупих щедрими, невпевнених – рішучими, слабких – сильними. Проте час та зміщення головного фронту на південні й східні рубежі значно розслабили поліщуків.

У нас знову почалося звичне життя та буденні справи. Окрім сімей військовослужбовців! Адже там, на передовій, в холодних мокрих окопах досі є їхні рідні і наші краяни, для яких жахіття не припинялися. Вони місяцями тримають для нас лінію мирного світу. У кожного з них своя доля, свої проблеми та мрії. Але у всіх – одна мета. Зараз вони потребують нашої підтримки, аби мати ресурси й сили надалі відбивати навалу ворога. Не будьмо байдужими. Війна стосується не лише окремих родин, а всього народу.

Замість квітучої молодості – криваве поле

Артурові Фринасу із Каменя-Каширського всього 22 роки. Майже чотири із них він провів на війні. Ще юнаком, заледве закінчивши Оваднівське училище й ставши повнолітнім, підписав контракт на військову службу. З 2019-го був учасником бойових дій в зоні АТО у складі 14-ої бригади. Із початком повномасштабної війни молодий артилерист і командир гармати САУ стає артрозвідником 66-ої ОМБр. З 2022-го його бойова стежина починалася із оборони Києва та стримування ворога на Херсонщині, далі був успішний бліц-контрнаступ на Харківщині, а тепер – запеклі бої на Луганщині. 

«Наразі хлопцям немає чим добиратись до позицій для виконання бойових завдань. Тож оголосили терміновий збір на авто для підрозділу артрозвідки брата. Необхідно понад 3 тисячі доларів на транспортний засіб, його огляд і ремонт, а також оснащення приладами нічного бачення. Номери карток для донатів: 4441 1111 5494 0013 (Монобанк), 4149 4991 4013 8288 (ПриватБанк)», – каже старший брат захисника Антон Фринас, який також відомий у нашій окрузі як спортсмен, богатир, багаторазовий переможець різних змагань, учасник благодійних заходів.

Попри інвалідність вирушив на передову

Незважаючи на проблеми зі здоров’ям та поважний вік Валерій Грицюк із Каменя-Каширського взяв до рук зброю із перших днів розгорнутої російсько-української війни. Адже у минулому уже мав досвід поводження із нею – колись давно працював у ДАІ (державтоінспекції). Тоді тяжка хвороба змусила передчасно залишити роботу, а потім як наслідок – друга група інвалідності.

Валерію Оксентійовичу уже 57. Це не завадило йому вступити в ЗСУ у критичний для держави час. Спочатку ніс службу на Волині, пізніше вже у складі 118-ої бригади відправився на південний-схід, у Запорізьку область. 

«Мого чоловіка знає досить багато камінь-каширців, і не тільки вони. За півтора року його служби ми не звертались про допомогу. Все своїми силами. Але для виконання бойових завдань потрібен прилад нічного бачення. Він коштує 177 600 гривень. З поміччю небайдужих людей станом на сьогодні нам нарешті вдалося закрити цей збір. За що щиро дякуємо. Наші захисники просять забезпечити їх також спальними мішками, карематами, сигаретами. Розумію, що всі втомилися і у кожного є чимало власних незакритих питань. Але без участі кожного з нас воїнам і їхнім родинам не поратись», – зазначає дружина Катерина Миколаївна.

Приносити згаданий перелік речей можна в редакцію. Кожен також може надати фінансову підтримку для вирішення всіх потреб бійців на картку ПриватБанку 5168745148658674 (Грицюк Катерина Миколаївна).

Ювілей на передовій: привітайте донатом!

Іван Каменчук із села Сошичне нещодавно відзначив своє 30-річчя. Правда, під залпи ворожих обстрілів. Із листопада 2022-го він добровольцем вступив у ЗСУ й пішов на фронт.

Зараз у складі 38-ої окремої бригади морської піхоти Іван перебуває на пекельному Донецькому напрямку. Він опікується установками протитанкових ракетних комплексів, є водієм-механіком, а за потреби – санітаром. Зараз їхньому підрозділу вкрай необхідне авто, орієнтовна вартість якого 200 тисяч гривень. 

Зробити свій внесок для боротьби з ворогом та заодно привітати сошичненського парубка-воїна із днем народження можна на картку його рідної сестри Ірини Петрук (Каменчук) – 47312-659799161 (ПриватБанк). Посилання на банку – https://send.monobank.ua/jar/64c9uA7jgh , номер картки банки – 5375 4112 0962 5412.

Іванна ГАЙДУЧИК