Відучора Національний банк України завершив період фіксування курсу валют.

Для чого фіксували курс на початку повномасштабної війни, чому зараз вирішили це скасувати, що тепер відбуватиметься на ринку — в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів інвестиційний банкір, фінансист Сергій Фурса.

Фінансист пояснив для чого запроваджувалась фіксація курсу та чому тепер її вирішили скасувати:

«Цей період був дуже важливий, особливо в перші місяці війни. Поки в Україні не стабілізувалась ситуація із західною допомогою — це був порятунок для української фінансової системи. Проте чим довше триває фіксований курс, тим важче з нього виходити, тому Нацбанк вирішив поступово лібералізовувати валютний ринок».

Як зауважив Сергій, зараз курс не буде вільно плаваючим, ситуація так само буде контролюватись Нацбанком, але відтепер курсу дозволятимуть коливатись:

«Як і раніше контроль над міжбанківським ринком буде у Нацбанку, він має достатньо резервів для цього і поступово буде давати більше можливості ринку "дихати"».

Зі слів банкіра, зараз завдяки західній підтримці Національний банк має достатньо резервів, щоб коригувати ситуацію на фінансовому ринку в умовах відсутності інвестицій та відтоку капіталів.

«Коли курс плаваючий — Нацбанк втручається тільки в моменти якихось вибухів, тобто коли щось викривляється на ринку, але дозволяє йому рухатись туди, куди він хоче, де він бачить можливості. Просто зараз така ситуація неможлива. Через війну ринок буде рухатися не через економічні причини, а переважно психологічні, які впливають на економічні. Якщо курс зараз відпустити, то він би постійно падав. Тому після війни це (плаваючий курс, — ред.) стане можливим, а зараз ні», — розповів Фурса про різницю ситуації на фінансовому ринку до вторгнення та нині.

Більше по цій темі дивіться у відео: