Зречення молдовським духовенством російської церковної структури (РПЦ) набрало обертів у контексті російського вторгнення в Україну, а також після того, як митрополит Кишинівський і усієї Молдови Володимир у листі до Кирила Гундяєва визнав, що молдовани повернуться в лоно Румунської Церкви.

Про цю ситуацію, а також про те, як приклад ПЦУ спонукає представників Молдовської ПЦ та інших церков Європи здобувати власні автокефалії, про історію РумПЦ у Молдові, а також про процеси змін у Молдовській православній церкві в прямому етері ГІТу розповіла журналістка Ярослава Міщенко.

За її словами, саме події 2018-2019 років, яким передувала сторічна боротьба українського народу за духовну незалежність, спричинили перехід молдовських священників з Московського патріархату до Румунської Православної Церкви.

«Після того, як ми (народ України, – ред.) пройшли весь колосальний, канонічний, дипломатичний та фінансовий тиск, здобувши власну автокефалю, нам вдалося показали всім православним невизнаним церквам або тим, які хочуть позбутися московського впливу, що так можна. Після того, як усі побачили, як тримається Українська Церква (ПЦУ, – ред), вони зрозуміли, що так не лише можна, а що ми глибоко праві у бажанні мати свою автокефалію», – зазначила журналістка.

Спікерка переконана, що Українська Православна Церква є прикладом для багатьох церков Європи.

Про процеси змін у молдовській православній церкві, дізнавайтеся у Відео: