Сьогодні, 11 листопада, Польща відзначає 105 річницю відновлення своєї незалежності, яку вона втратила наприкінці XVIII століття. Саме у цей день поляки святкують на честь проголошення незалежності держави від панування росії, Німецької імперії та Австро-Угорської імперії в 1918 році. 

Про те, як полякам вдалося відновити свою незалежність на початку ХХ століття, та як довго вони боролись за свободу в прямому етері ГІТу розповів історик, дослідник українсько-польських відносин, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Руккас.

За його словами, польське суспільство ніколи не відмовлялося від ідеї незалежності. Громадяни Польщі боролися за свободу понад 120 років.

«Достатньо пригадати активну участь поляків у наполеонівських війнах, листопадове постання 1830-1831 рр., Краківське повстання, січневе повстання 1863-1864 рр., а потім активну діяльність польських підпільних, революційних партій та організацій наприкінці ХІХ на - початку ХХ ст. Ця революційна незалежна діяльність пов’язується з польською соціалістичною партією під проводом Юзефа Корсунського», - повідомив історик.

Зі слів спікера, за ідею незалежності поляки боролися покоління за поколінням. Для них це була свята справа заради якої вони віддавали своє життя та здоров’я.

Деталі дивіться у ВІДЕО: