13 листопада відзначили День виноградаря та винороба України.

Про те, як займатися виноградарством, як виростити десятки різних сортів винограду та яким чином вдалося досягти чудових результатів у цій справі розповів в прямому етері ГІТу Віктор Вітомський виноградар і винороб.

За словами спікера, виноградарством він займається з 1991 року.

«Я колишній військовий і свого часу мені довелося проходити службу в Афганістані. Там побачив дуже гарні сорти винограду, які в нас, в Україні, ніколи не бачив. І коли я повернувся звідти, знайшов перші 4 сорти винограду, які висадив у себе на ділянці», – повідомив чоловік.

Пан Віктор наголосив, що на початках не вмів за ними правильно доглядати, але поступово дійшов до цього, куплявши різну літературу.

«Коли вже з’явився інтернет, то дивився в ютубі відеоролики відомих виноградарів, які в більшості мешкають на Півдні України і я подумав, чому у нас не спробувати так? Хоча тут клімат непідходящий, проте крайні роки він помінявся і у нас помірно теплі зими, а літо гаряче», – розповів виноградар.

З його слів, він почав купувати на Півдні України нові сорти, які активно рекламували з 2016 року.

«Я спробував виростити перші сорти в своїх умовах. Потім, непомітно моя колекція збільшилася. Спочатку я займався цим для власного споживання, але за кілька років винограду стало стільки, що я всіх рідних пригощав ним, але все рівно залишалися надлишки», – додав винороб.

Таким чином наш гість почав торгувати ягодами.

«Сьогодні на моїй ділянці вже є 120 сортів винограду та близько 200 кущів – це колекційний виноград», – сказав Віктор Вітомський.

Чоловік запевняє, що це важка робота доглядати за виноградником, але вона надихає. Не зважаючи на свій вік, а йому 68 років, він досі розширює свою колекцію і не може зупинитися.

Дізнавайтеся подробиці у ВІДЕО: